Hírek

2005.09.13. 00:00

Régen várt palesztin visszatérés Gázába

Lángokban álló zsinagógák, öszszeomlott gazdaság, lerombolt telepek képezik a palesztinok örökségét a Gázai övezetben.

Farkas Károly

Magyar idő szerint hétfőn hajnali négy órakor az utolsó izraeli katona is elhagyta a Gázai övezetet, amely harmincnyolc éves megszállás után újra palesztin fennhatóság alá került. Az éjszakai kivonulás a várakozások ellenére teljes rendben, minden atrocitás nélkül zajlott le. Az ötezer katona tizenkilenc zsidótelepet ürített ki Gázában, és négyet Észak-Somronban. A hadsereg ezt a hadműveletet minősítette a legveszélyesebbnek, mert ahogy elhagytak a katonák egy-egy telepet, azonnal palesztinok ezrei özönlöttek oda. Az izraeliek a távozás után hatalmas kőkockákkal zárták le az átkelőt.

A Palesztin Hatóság biztonsági erői csak nagy nehézségek árán tudták fenntartani a rendet a korábbi telepek területén. Kfar Darom telepen a tüntetők megrohanták a zsinagógát, beverték az imaház ablakait és több fát felgyújtottak a bejárat előtt. Ganei Tal és Morag telepek zsinagógáit felgyújtották, s egyes híradások szerint még három telep imaháza vált a lángok martalékává. Szintén gyújtogatás áldozatául esett egy szálloda Sirat Hajam telepen. A palesztin vezetés bejelentette, hogy a visszakapott telepek minden zsinagógáját lebontják majd. A Gázai övezet minden településén palesztinok ezrei ünnepeltek és táncoltak az utcákon. Mahmúd Abbász palesztin elnök történelmi eseménynek nevezte a kivonulást. – Ez az öröm napja, olyan nap, amelyre egy évszázada várnak a palesztinok – jelentette ki Abbász Gázában. Az államfő szerint azonban ez csak az első lépés volt a béke felé és még sok teendő maradt. Abbász mindenekelőtt az egyiptomi határ megnyitását és a Nyugat-Jordánia felé történő szabad átjárás biztosítását követelte Izraeltől. – Ha ezek nem valósulnak meg, az övezet  hatalmas börtönné válik – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Bizonytalan, ki fogja érdemben kormányozni az autonóm övezetet. A Palesztin Hatóság mintegy húszezer katonát és rendőrt tart fegyverben, de a Hamász terrorszervezet és az Iszlám Dzsihád is komoly erőt képez a területen. Már a bevonuláskor feltűntek a palesztin zászlók mellett a Hamász és az Iszlám Dzsihád lobogói is.

Farkas Károly -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!