Hírek

2005.09.22. 00:00

Rita most már úgy őrjöng, mint Katrina

A Mexikói-öböl felől egyre nagyobb erővel halad az amerikai partok felé az újabb szélvihar.

Csák Elemér

Szerda délutánra a Rita hurrikán, mintegy 400 kilométerre nyugatra Florida Key West szigetcsoportjától, elérte a 4-es erősséget. A szélvihar irányt vett a Mexikói-öböl partján lévő Galveston felé. A város polgármestere, Lyda Thomas elrendelte a szükségállapotot, s helyi idő szerint reggel 6-tól elkezdték a szociális otthonok kiköltöztetését. Este a település többi lakóit is evakuálták. A vihart hatalmas felhőszakadások kísérik egész útvonalán. A leghevesebb esőzések tegnap Kubát sújtották, ahol 136 ezer embert kellett biztonságba helyezni, köztük öt és fél ezer külföldit. Havannában és más városokban már ezt megelőzően bezárták az iskolákat, a boltokat és a hivatalokat.

A helyzet a Mexikói-öbölben hasonló ahhoz, mint a Katrina esetében – mondta a CNN televíziónak Ed Rappaport meteorológus, utalva a legalább ezer áldozatot okozó előző hurrikánra. Az amerikai kormányzat bejelentette, hogy az elnök személyesen is figyelemmel kíséri a szélvihar elvonulását. George Bush New Orleansba ment, hogy aláírja a szükségállapot kihirdetéséről szóló dekrétumot. Elmondta: Louisiana államban a katasztrófavédelmet Ted Allen admirális, a határőrség parancsnoka irányítja. Ha Texas is érintve lesz, az elnök ott is kinevezi a mentési munkálatok parancsnokát. Az amerikai hadsereg alakulatait egyébként a vihar megérkezése előtt kivonták a térségből, hogy ott és akkor vessék be őket, ahol és amikor szükségesnek látszik.

Floridában a szükségállapotot Jeb Bush – az elnök öccse – hirdette ki. Az a tény, hogy az elnök itt is aláírta a dekrétumot, azt jelenti, hogy a szövetségi kormányzat külön pénzalapot biztosít a kárelhárításra. Menekülnek vagy menekülésre készen állnak Louisiana állam déli partvidékének lakói is, őket pénteken vagy szombaton érheti el a vihar. A Katrina által letarolt New Orleans polgármestere már a hét elején leállította a visszatelepülést, mert elképzelhető, hogy a Rita is lesújt a valamikor gyönyörű városra.

A hurrikánok és trópusi viharok időszakának kezdete óta az Atlanti-óceánon már 17 förgeteg keletkezett. A meteorológusok nevet adnak neki, a 21-ből azonban az idén már csak 4 maradt. A szokás előzménye az, hogy 1933-ban 21 hurrikánt rögzítettek az Egyesült Államokban. Húsz évvel később kezdődött meg a keresztelés, hogy ne bonyolult földrajzi koordinátákat kelljen használni. 1979-ig a szélviharok csak női nevet viseltek. A gyakorlat szerint a neveket hétévente lehet ismételni, kivéve a különösen pusztító szeleket; Katrinából például soha nem lesz több. Most az időjárás-előrejelzők úgy döntöttek: ha kifogy a „készlet”, a görög ábécé betűivel jelölik a viharokat.

Az amerikai kőolajlelőhelyek veszélyeztetettsége miatt most már napok óta meredeken emelkednek az olajárak a világpiacon. New Yorkban az olaj hordója több mint 67 dollár.

Eltűnt halászok

Heves esőzések és áradások sújtják Indiát. A viharos időjárás Andhra Pradesh államban több mint ötven emberéletet követelt. Bangladesben mintegy háromezerötszáz halásznak nyoma veszett, számos halászbárka elsüllyedt. A hatóságok szerint a hajók vasárnap nem vették figyelembe a viharjelzéseket, és az időjárási előrejelzések ellenére szálltak tengerre. Mindkét országban tízezrek menekülnek a víztömeg elől. Indiában tizennnégyezer embert helyeztek biztonságba. A kitelepítéshez a katonaság helikoptereket vett igénybe. A meteorológia további esőzéseket jósol.

Bukarest víz alatt, eldugultak a csatornák

Összesen 759 házat és több mint 3400 hektár szántóföldet árasztott el a Romániát sújtó újabb áradás, a víz ezúttal elsősorban a déli megyékben okozott károkat. A megáradt Buzau folyó tegnap reggel magával ragadta azt a két pontonhidat is, amelyet a Moldvát Dél-Romániával összekötő nemzetközi úton szerelt föl a katonaság, miután az eredeti híd még a júliusi áradáskor megsemmisült. A Prahova völgyén, az Erdélyből Bukarest felé vezető úton a víz felborított egy benzint szállító tartálykocsit, a környéket a csendőrök átmenetileg lezárták a forgalom elől.

Az utóbbi napok heves esőzései miatt Bukarest nagy része is víz alá került, mivel az elavult csatornarendszer nem tudta elvezetni a hirtelen jött csapadékmennyiséget. A bukaresti árvízért a hatóságok az Apa Nova társaságot teszik felelőssé, mivel állításuk szerint nem takaríttatta ki az elvezető csatornákat.

Lukács János, Kolozsvár

Az utóbbi napok heves esőzései miatt Bukarest nagy része is víz alá került, mivel az elavult csatornarendszer nem tudta elvezetni a hirtelen jött csapadékmennyiséget. A bukaresti árvízért a hatóságok az Apa Nova társaságot teszik felelőssé, mivel állításuk szerint nem takaríttatta ki az elvezető csatornákat.

Lukács János, Kolozsvár -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!