Hírek

2005.09.14. 00:00

Sárdobálás volt a Baross téri metrógödörben

Lassan befedik a nagy gödröt a Baross téren, ahol a 2-es metró új kijárata épül. A 4-es metró állomásának építésekor erre lehet majd feljönni az alagútból. A födémszerkezeten már haladhat a belváros felé tartó forgalom. Demszky Gábor főpolgármester itt a gödör tetején tartotta tegnap sajtótájékoztatóját.

Vajta Zoltán

A még szabadon lévő teret október végén fedik le. A Festetics utcai aluljáró kijáratának építését azonban még csak most kezdik el. Ehhez fel kellett bontani a Kerepesi út és a Festetics utcához kapcsolódó járda egy részét. Egy cölöpfúró géppel réseket vájnak a talajba, majd vasbetont öntenek bele. Az így létrejövő támfal akadályozza meg, hogy beomoljon a munkagödör. Ugyanitt víz- és gázvezetéket is fektetnek. A munka idejére hátrébb helyezték a 24-es villamos végállomását. A Baross téren a jövő év elejére lesz újra rend.

A fővárosi Fidesz-frakció nem örvendezett együtt Demszky Gábor főpolgármesterrel. Őket továbbra is az foglalkoztatja, hogy miért nyerte meg egy SZDSZ-hez közelálló cég a metró népszerűsítésére kiírt pályázatot. Eközben a bírálóbizottságban csak MSZP-s képviselők ültek. Az ellenzék kizárását törvényellenesnek tartja a Fidesz. Ezért rendkívüli közgyűlést kezdeményeznek a szerintük „visszaélések és gyanús esetek” azonnali kivizsgálására. A Fidesz most azt szeretné, hogy a teljes négyes metró körüli beruházási folyamatok a teljes közvélemény számára is átláthatóvá váljanak.

A 4-es metró kommunikációs feladatainak ellátására háromszázmillió forintot költ Budapest. Ezt a feladatot az a cég kapta meg, amelynek igazgatója korábban Nyáry Krisztián volt. Ő jelenleg a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. Az ügyet megvizsgálta a BKV igazgatósága is. Ám ők úgy találták, hogy szabályos volt az eljárás, és a pályázaton a legelőnyösebb, legolcsóbb ajánlat nyert. A BKV ezért véglegesnek tartja az eredményt.

Demszky szerint a Fidesznek fájnak a sikerek

A főpolgármester szerint a Fidesznek fájnak Budapest sikerei. A csepeli szennyvíztisztító építése, az utak felújítása, és a persze a 4-es metró. A Fidesz-kormány annak idején minden erejével azon dolgozott, hogy megakadályozza a 4-es metró építését – emlékeztetett Demszky Gábor. A Fidesznek talán ezért nem tetszik, hogy végre épül ez a város. Ám ahelyett, hogy a kákán is csomót keresnek, ebben az ügyben inkább a városvezetés mellé kellene állniuk – tanácsolta a főpolgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!