Hírek

2005.09.13. 00:00

Sérült gázvezeték miatt lakoltatták ki a Pók utcaiakat

Gázszivárgás okozott kisebb riadalmat tegnap reggel Nagykovácsiban, a Pók utcában.

Nagy E. D.

Azonban rövid időn belül kiderült: nincsen vészhelyzet. Szimeth István, a Nagykovácsi Polgármesteri Hivatal műszaki irodavezetője lapunknak elmondta: ároktisztítás közben vágott el a munkagép egy házi bekötésű gázcsövet. Az árkot a nagy esőzések miatt összegyűlt iszaptól tisztították volna meg, amikor az eset történt. Csapai László környezetvédelmi főelőadó a helyszínen tájékozódott az esetről. Utalt rá, hogy már tavaly is történt itt hasonló eset. Csapai volt egyébként az, aki a ház tulajdonosát kihívta a lakásából. Tudomása szerint másnak nem kellett volna elhagynia az otthonát, ám a katasztrófavédelmisek további két-három emberről tudnak, akit biztonságba helyeztek. Valamennyien néhány órán belül visszatérhettek otthonaikba. Szimeth István és Csapai László is úgy vélte, hogy a szabálytalan bekötéseket nehéz ellenőrizni. A vezetéknek nyolcvan centiméter mélyen kellene a földben lennie, az érintett Pók utcai ház előtt ez nem volt meg.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője lapunknak azt mondta: a helyszínre három tűzoltóautót riasztottak. Részben helyi önkénteseket, részben fővárosiakat. Ők folyamatosan locsolták a helyszínt, hogy így kerüljék el a robbanásveszélyt, amíg a gázművek kiszakaszolja az érintett vezetéket. Dobson hozzátette: szerencsére az eset idején kevesen tartózkodtak otthon, mert a lakók többsége már elindult munkába, iskolába. Rövid időre a rendőrség lezárta a környékbeli utcákat a forgalom elől.

Fővárosi gázos helyzet

Legutóbb pénteken, Budapest XIII. kerületében volt hasonló gázszivárgás. Akkor a Frangepán utca és a Lomb utca kereszteződésében szintén egy munkagép vágott át egy gázvezetéket, amelyből nagy mennyiségű gáz ömlött a levegőbe. A forgalomnak csak másnap reggel tudták átadni az érintett útpályát, mert mintegy 1500 négyzetméternyi területet kellett megtisztítani a vészhelyzet okozta 50-60 köbméternyi törmeléktől és iszaptól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!