Hírek

2005.09.05. 00:00

Soha nem látott magasságban az olajár

Magyarországon elérte a benzin literenkénti ára a 300 forintot, Angliában átszámítva 360, Németországban 370 forint feletti árra számítanak.

Zsebesi Zsolt

A hírre, miszerint a Katrina hurrikán miatt a Mexikói-öbölben húsz fúrótorony eltűnt, árrobbanás történt az olajpiacon. Az egekbe szökött benzinárak tovább fognak emelkedni – állítják nyugat-európai energetikai szakértők. A hurrikán sújtotta Egyesült Államok után most már az Európai Unió országai is komolyan fontolgatják stratégiai tartalékaik felszabadítását az árak féken tartására. Gerhard Schröder német kancellár a hét végén bejelentette: kész 30 napnyi német tartalékkészlet (kétmillió barrel, 1 barrel=159 liter) piacra dobására. Berlin a végleges döntést attól teszi függővé, hogy sikerül-e a Nemzetközi Energetikai Ügynökség (IEA) vezetésével a világ több országát érintő egységes döntést hozni a stratégiai készletek megnyitásáról. Önmagában ugyanis a német készletek megjelenése a forgalomban aligha fejtene ki érzékelhető hatást az olajárakra.
Egész Európában vészharangokat kongatnak a fogyasztásvédelmi szervezetek, a fuvarozók és az autógyártók. A kormányok azonban egyelőre sehol sem voltak hajlandók csökkenteni a benzinárba beépített jelentős adókat, mert az ezekből származó költségvetési bevételek minden ország háztartásában döntő szerepet játszanak. Németország, Olaszország, Lengyelország illetékes miniszterei is visszautasították az adók csökkentésének gondolatát. Magyarországon a kormány javaslatot dolgoz ki a benzinár mérséklésére. Vizsgálják, hogy az ár melyik összetevője csökkenthető.
A német autóklub bírálta az olajkonszerneket, amelyek az emelkedő árakat nem csak áthárítják a fogyasztókra, de változatlan haszonkulcs mellett egyre nagyobb nyereséget zsebelnek be. A német kancellár arra figyelmeztette az olajcégeket, hogy üzleti céljaik mellett nem csak ellátási kötelezettséggel tartoznak a piac szereplőivel szemben, de emberi elkötelezettségnek is lennie kell.
Az olajár emelkedését nem lehet csupán egy tájfun számlájára írni. Még akkor sem, ha a Mexikói-öböl fúrótornyait és az Egyesült Államok déli olajfeldolgozó kapacitásait ért természeti csapás valóban nem elhanyagolható hatással van az amúgy is pattanásig feszült olajpiaci helyzetre. Hosszú távú gazdasági folyamatok vezettek a jelenlegi helyzethez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!