Hírek

2005.09.19. 00:00

Sok az általános iskolai tanár Magyarországon?

A magyar általános iskolákban kevesebb tanuló jut egy tanárra, mint bárhol másutt a fejlett országokban – állapította meg az OECD. Magyarországon egy pedagógusra átlagosan 10,6 diák jut.

V. G.

A magyar általános iskolákban kevesebb tanuló jut egy tanárra, mint bárhol másutt a fejlett országokban – állapította meg az OECD. Magyarországon egy pedagógusra átlagosan 10,6 diák jut. A párizsi székhelyű szervezet jelentése szerint a fejlett országokban átlagosan 16,5 – a felső tagozaton 14,3 – ez a mutató. A középiskolás (14-18 éves) korosztálynál már más a helyzet, itt a 13,2-es magyar adat szinte hajszálpontosan megegyezik az OECD-átlaggal. Az egyes kormányok sokszor eltérő módon számított adatokat közölnek az OECD-vel, így fenntartással kell kezelni a nemzetközi  összehasonlításokat – hangsúlyozza Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke. A magyar tanítók viszonylag magas számával kapcsolatban azt is figyelembe kell venni, hogy ők sok olyan feladatot is ellátnak, amely a nyugati országokban más iskolai szakemberek feladata. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!