Hírek

2005.09.09. 00:00

SoKo-botrány kártérítéssel?

Tibay Gábor

Októberben a 24 magyar európai parlamenti képviselő egész napos vitát kezdeményez az újonnan csatlakozott közép-európai országok munkavállalóival szembeni diszkriminációról – mondta el lapunknak Olajos Péter. Az MDF európai parlamenti képviselője azzal kapcsolatban nyilatkozott erről, hogy az Európai Bizottság a 24 magyar képviselő által Charlie McCreevynek, az unió belső piaci biztosának írott levele nyomán hivatalos tájékoztatást kért a német hatóságoktól a magyar vállalkozók zaklatásáról. A németeknek két hónapon belül választ kell adniuk a felvetett kérdésekre. Mint ismert, korábban SoKo Bunda és SoKo Pannonia fedőnévvel indult munkaügyi akció magyar cégek és munkavállalók ellen Németországban: a vámhatóságok összehangolt, agresszív, kommandósakcióra emlékeztető rajtaütést hajtottak végre magyar vállalkozásoknál az év elején. Több cég vagyonát zárolták, vállalkozások sora ment tönkre.

– Az Európai Bizottság mindeddig arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ügy német belügy – mondta el lapunknak Olajos Péter, hangsúlyozva, komoly eredmény, hogy sikerült elérni: a kérdés európai uniós témává váljon. A képviselő kijelentette: az egyébként ártatlan, tönkrement cégek számára a német államnak kártérítést kell adnia, valamint jóvá kell tenni a Magyarországot ért erkölcsi kárt is. Ez utóbbi rendezését Olajos Péter politikai síkon tartja elképzelhetőnek. A képviselő azonban úgy véli, az ügy túlmutat a cégeket ért konkrét károkon: szerinte ugyanis hangsúlyozni és érvényesíteni kell azt, hogy ne csupán kötelezettségekben mutatkozzon meg a csatlakozás hatása. Szerinte minden nemzet számára fontos, hogy ne csupán papíron, jogszabályokban legyenek meg EU-s jogai, hanem azokkal a gyakorlatban is száz százalékig élni tudjon. A képviselő rámutatott: az egyik uniós alapelvnek, a szolgáltatások szabad áramlásának valós érvényesítése Magyarország és a frissen csatlakozott közép-európai országok számára kulcsfontosságú, mivel a viszonylag olcsó munkaerő révén jellemzően szolgáltatásaikkal tudnak jelen lenni az európai piacon. Olajos Péter emlékeztetett arra, a kölcsönösség hiánya nem más, mint „csendőrpertu”, amelyen az egész közösség veszíthet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!