Hírek

2005.09.21. 00:00

Steve Vai jön a PeCsába

Holnap este a Petőfi Csarnokban lép fel Steve Vai zenekarával, a The Breeddel. Az Amerika legjobb gitárosának tartott Vai-nek az elmúlt húsz évben tíz korongja jelent meg, és kétszer kapott Grammy-díjat.

Parcsami Gábor

A legjobbak között elsőnek lenni nem kis dolog. Steve Vai pedig vitathatatlanul az első számú gitárosnak számít Amerikában. Erre vall az is, hogy napjaink legnagyobb virtuózai közül James „Munky” Shaffer a Kornból, Mike Eizing az Incubusból és Tom Morello az Audioslave-ből mind őt tartja példaképének. Steve Vai a középiskolában kezdett gitározni Joe Satrianival együtt. Alig töltötte be a tizennyolcadik életévét, amikor tehetségére felfigyelt Frank Zappa, és meghívta csapatába. Évekig zenéltek együtt, és több sikeres lemezt is készítettek. A nyolcvanas évek közepétől szétváltak útjaik, Vai különböző hardrock- és popbandákban zenélt. Elsőként az Alcatrazba került, az ex-Rainbow-énekes Graham Bonnett csapatába, Malmsteen helyére. Később Billy Sheehan hívására David Lee Roth szólóbandájába igazolt. A zenekarral 1986-ban óriási sikert arattak az Eat ’Em & Smile bohémlemezzel.

Attól függetlenül, hogy különböző zenekarokkal sikert sikerre halmozott, szólókarrierjét sem hanyagolta el. Elsőként 1984-ben jelentkezett önálló lemezzel, a Flex-Able cíművel, majd még ugyanebben az évben a Flex-Able Leftovers című albummal. A két album után hosszú, évekig tartó csend következett, majd 1989-ben megjelent a Passion & Warfare című albuma. Ezzel a lemezével az élre tört. Innentől mint a rockgitárhősök legnagyobbikát emlegetik. Azóta megjelent lemezeit is ehhez a több millió példányban eladott albumhoz mérik. Pár év pihenő után VAI néven megalakította saját csapatát. A banda csupán egy lemezt adott ki 1993-ban, Sex&Religion címmel. A várt siker azonban elmaradt, és Vai úgy döntött, kísérletezések helyett inkább tovább építi szólókarrierjét. Az idő őt igazolta. Azóta megjelent lemezeinek dalai a slágerlisták vezető helyein találhatók. Budapestre legutóbbi, idén megjelent Real Illusions: Reflections című stúdióalbumának tizenegy fantasztikus dalával érkezik.

Steve Vai

Carle Place, 1960. június 6.

Felesége Pia, a Vixen női zenekar egykori basszusgitárosa

Gyermekeik: Julian Angel és Fire

Főbb lemezei: Flex-Able, Passion and Warfare, Passion & Warfare, Alien Love Secrets, Fire Garden, The Seventh Song, Alive In An Ultra World

Zenekarának tagjai: Billy Sheehan (basszusgitár, ének), Tony MacAlpine (gitár, billentyű), Jeremy Colson (dobok), Dave Weiner (ritmusgitár, akusztikus gitár, szitár)

Carle Place, 1960. június 6.

Felesége Pia, a Vixen női zenekar egykori basszusgitárosa

Gyermekeik: Julian Angel és Fire

Főbb lemezei: Flex-Able, Passion and Warfare, Passion & Warfare, Alien Love Secrets, Fire Garden, The Seventh Song, Alive In An Ultra World

Zenekarának tagjai: Billy Sheehan (basszusgitár, ének), Tony MacAlpine (gitár, billentyű), Jeremy Colson (dobok),

Dave Weiner (ritmusgitár, akusztikus gitár, szitár) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!