Hírek

2005.09.15. 00:00

Százötvennél több halott Bagdadban

Merénylethullám rázkódtatta meg szerdán Bagdadot. A robbantássorozatban százötvennél több ember vesztette életét.

Gyulay Zoltán

Az év eleje óta a legsúlyosabb kimenetelű robbantássorozatban a szélsőségesek legalább százötven embert öltek meg Bagdadban. Egy öngyilkos merénylő autójával együtt robbantotta föl magát az iraki főváros síita negyedében, Kadhimíjában. A halottak száma meghaladja a nyolcvanat, a sebesülteké pedig a százhatvanat. A merénylet csúcsforgalomban történt egy munkahely-közvetítő közelében. A tettes gépkocsijával megállt az állást keresők tömegében, és azzal csalogatta közel magához az embereket, hogy munkát kínált nekik, majd a tülekedés közben működésbe hozta pokoli rakományát. Délutánig még további kilenc autóbomba robbant a városrészben, további halottakat követelve.

Az al-Kaida terrorszervezet egy Irakban nyilvánosságra hozott írásban vállalta a felelősséget a robbantássorozatért. A levél Abu Musszab az-Zarkávi csoportja nevében egy internetes iszlámista oldalon bukkant fel. Mindössze az áll benne, hogy az „Isten Egységének oroszlánjai” készen állnak Bagdadban és más iraki városokban további merényletek elkövetésére is. Ezeknek a támadásoknak az eredményeit a későbbiekben ismertetik. Az-Zarkávi jordániai terroristavezér az al-Dzsaszira arab nyelvű televízióban lejátszott hangfelvétel szerint azzal vádolta az amerikai katonákat, hogy támadásaik során mérgesgázt vetnek be.

Joschka Fischer német külügyminiszter a legélesebb hangon ítélte el a bagdadi robbantásos merényleteket. „Az ilyen gyászos és könyörtelen terrorcselekmény ártatlan emberéleteket követel. Együttérzésünk mindenekelőtt az áldozatok családtagjainak szól” – közölte Berlinben Fischer. John Reid, a brit védelmi tárca vezetője ugyancsak részvétét fejezte ki a NATO-szakminiszterek kötetlen tanácskozása során a német fővárosban. „A terroristák nem fognak győzni, az irakiak fognak győzni” – tette hozzá. – „Nem lehet erőszakkal leverni az iraki népet, amely közben a saját alkotmányán dolgozik, megszerzi az ellenőrzést saját hazája felett, és kiképzi a rendfenntartó erőket. Mi pedig ott leszünk, hogy segítsünk nekik.”

A damaszkuszi külügyminisztérium tegnap közleményben tudatta, hogy Szíria a maga részéről mindent elkövet az iraki határ biztosítására. Ugyanakkor nem fogadható el, ha az iraki kormány Szíriát teszi felelőssé, amiért nincs abban a helyzetben, hogy Irakban gondoskodjék a rendről. Szaádun az-Dulaimi iraki védelmi miniszter egy nappal korábban kijelentette, hogy „a terroristák számára nincs más bejárat Irak felé Szírián kívül, s Damaszkusznak meg kell állítania a harcosok özönét az országba”.

Az iraki csapatok parancsnoka, Rasid Fladzsih tábornok a lázadók Tal Afar-i főhadiszállásáról azt mondta az állami tévében, hogy a város nyolcvan százalékát már sikerült kiszabadítani a terroristák kezéből. Arab riporterek azonban arról tudósítottak a helyszínről, hogy a harcosok – akiknek a soraiban külföldi szélsőségesek is találhatók – továbbra is ellenállnak. Augusztus vége óta a városban a harcok során a katonaság adatai szerint száznegyvenegy lázadót megöltek, kétszáztizenegy gyanúsítottat pedig őrizetbe vettek. Ibrahim az-Dzsafári miniszterelnök tegnap meglátogatta a városban állomásozó csapatokat. A látogatásra szélsőségesek csoportjának egy, az interneten közölt fenyegetése közepette került sor. A közlemény százezer dolláros vérdíjat tűzött ki a kormányfő, és nyolcvanezret minden egyes miniszter fejére.

A tálib szélsőségesek a választások ellen

Feltételezhetően tálib lázadók néhány nappal az afganisztáni választások előtt hét ember lelőttek, akik éppen fel akartak iratkozni a szavazók névjegyzékébe. Uruzgan tartomány kormányzója, Dzsan Mohammed Han szerdán közölte, hogy a holttestekre kedden találtak rá. A tálibok ugyanis elutasítják a választásokat, amelyeket tavaly épp hasonló támadásaik miatt halasztottak el, és újra meg újra megkísérlik, hogy merényleteikkel távol tartsák az embereket. Az elmúlt hat hónapban a harcok és a támadások során több mint ezerkétszázan vesztették életüket, köztük öt képviselőjelölt és négy választási munkatárs. Nangahár tartományban a hatóság adatai szerint kedden öt feltételezett militáns harcost vettek őrizetbe, akik közül kettő Pakisztánból származik. Az új parlament megválasztására vasárnap kerül sor Afganisztánban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!