Hírek

2005.09.15. 00:00

Százötvennél több halott Bagdadban

Merénylethullám rázkódtatta meg szerdán Bagdadot. A robbantássorozatban százötvennél több ember vesztette életét.

Gyulay Zoltán

Az év eleje óta a legsúlyosabb kimenetelű robbantássorozatban a szélsőségesek legalább százötven embert öltek meg Bagdadban. Egy öngyilkos merénylő autójával együtt robbantotta föl magát az iraki főváros síita negyedében, Kadhimíjában. A halottak száma meghaladja a nyolcvanat, a sebesülteké pedig a százhatvanat. A merénylet csúcsforgalomban történt egy munkahely-közvetítő közelében. A tettes gépkocsijával megállt az állást keresők tömegében, és azzal csalogatta közel magához az embereket, hogy munkát kínált nekik, majd a tülekedés közben működésbe hozta pokoli rakományát. Délutánig még további kilenc autóbomba robbant a városrészben, további halottakat követelve.

Az al-Kaida terrorszervezet egy Irakban nyilvánosságra hozott írásban vállalta a felelősséget a robbantássorozatért. A levél Abu Musszab az-Zarkávi csoportja nevében egy internetes iszlámista oldalon bukkant fel. Mindössze az áll benne, hogy az „Isten Egységének oroszlánjai” készen állnak Bagdadban és más iraki városokban további merényletek elkövetésére is. Ezeknek a támadásoknak az eredményeit a későbbiekben ismertetik. Az-Zarkávi jordániai terroristavezér az al-Dzsaszira arab nyelvű televízióban lejátszott hangfelvétel szerint azzal vádolta az amerikai katonákat, hogy támadásaik során mérgesgázt vetnek be.

Joschka Fischer német külügyminiszter a legélesebb hangon ítélte el a bagdadi robbantásos merényleteket. „Az ilyen gyászos és könyörtelen terrorcselekmény ártatlan emberéleteket követel. Együttérzésünk mindenekelőtt az áldozatok családtagjainak szól” – közölte Berlinben Fischer. John Reid, a brit védelmi tárca vezetője ugyancsak részvétét fejezte ki a NATO-szakminiszterek kötetlen tanácskozása során a német fővárosban. „A terroristák nem fognak győzni, az irakiak fognak győzni” – tette hozzá. – „Nem lehet erőszakkal leverni az iraki népet, amely közben a saját alkotmányán dolgozik, megszerzi az ellenőrzést saját hazája felett, és kiképzi a rendfenntartó erőket. Mi pedig ott leszünk, hogy segítsünk nekik.”

A damaszkuszi külügyminisztérium tegnap közleményben tudatta, hogy Szíria a maga részéről mindent elkövet az iraki határ biztosítására. Ugyanakkor nem fogadható el, ha az iraki kormány Szíriát teszi felelőssé, amiért nincs abban a helyzetben, hogy Irakban gondoskodjék a rendről. Szaádun az-Dulaimi iraki védelmi miniszter egy nappal korábban kijelentette, hogy „a terroristák számára nincs más bejárat Irak felé Szírián kívül, s Damaszkusznak meg kell állítania a harcosok özönét az országba”.

Az iraki csapatok parancsnoka, Rasid Fladzsih tábornok a lázadók Tal Afar-i főhadiszállásáról azt mondta az állami tévében, hogy a város nyolcvan százalékát már sikerült kiszabadítani a terroristák kezéből. Arab riporterek azonban arról tudósítottak a helyszínről, hogy a harcosok – akiknek a soraiban külföldi szélsőségesek is találhatók – továbbra is ellenállnak. Augusztus vége óta a városban a harcok során a katonaság adatai szerint száznegyvenegy lázadót megöltek, kétszáztizenegy gyanúsítottat pedig őrizetbe vettek. Ibrahim az-Dzsafári miniszterelnök tegnap meglátogatta a városban állomásozó csapatokat. A látogatásra szélsőségesek csoportjának egy, az interneten közölt fenyegetése közepette került sor. A közlemény százezer dolláros vérdíjat tűzött ki a kormányfő, és nyolcvanezret minden egyes miniszter fejére.

A tálib szélsőségesek a választások ellen

Feltételezhetően tálib lázadók néhány nappal az afganisztáni választások előtt hét ember lelőttek, akik éppen fel akartak iratkozni a szavazók névjegyzékébe. Uruzgan tartomány kormányzója, Dzsan Mohammed Han szerdán közölte, hogy a holttestekre kedden találtak rá. A tálibok ugyanis elutasítják a választásokat, amelyeket tavaly épp hasonló támadásaik miatt halasztottak el, és újra meg újra megkísérlik, hogy merényleteikkel távol tartsák az embereket. Az elmúlt hat hónapban a harcok és a támadások során több mint ezerkétszázan vesztették életüket, köztük öt képviselőjelölt és négy választási munkatárs. Nangahár tartományban a hatóság adatai szerint kedden öt feltételezett militáns harcost vettek őrizetbe, akik közül kettő Pakisztánból származik. Az új parlament megválasztására vasárnap kerül sor Afganisztánban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!