Hírek

2005.10.01. 00:00

Szenátorok magyarellenes kirohanásai

A román szenátusban a magyarokat sértegető és gyalázó felszólalásokkal kezdődött meg a kisebbségekről szóló törvénytervezet vitája. Az ellenzéki szociáldemokrata és nagy-romániás szónokok sértő szavakkal támadták az Romániai Magyar Demokrata Szövetség által kidolgozott, a kormány által is jóváhagyott törvénytervezetet.

BAMA

Ion Iliescu azt javasolta, hogy töröljék a jogszabálytervezetből a kulturális autonómia fejezetét, és úgy vélekedett, egyébként sincs még egy ország Európában, amely annyi kedvezményt biztosítana a kisebbségeknek, mint Románia. George Funar volt kolozsvári polgármester, a Nagy-Románia Párt főtitkára és Adrian Paunescu szociáldemokrata szenátor a magyarságot mocskolva féltette Romániát a szétdarabolódástól, az utóbbi „visszaküldte a magyarságot Ázsia mélyébe”.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint az ellenzéki pártok szónoklataiból visszaköszön a kilencvenes évek elejének hangulata, Iliescu volt államfő ugyanazokat a szavakat használja, mint annak idején. Markó azon is csodálkozik, hogy a Bartók Béla szülővárosából származó George Funar bánsági létére ennyire primitív tud lenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!