Hírek

2005.09.26. 00:00

Szigorúan ellenőrzött piacok

Verébcsapatok garázdálkodnak a standok között. Aggodalomra azonban nincs ok, hisz a felvevőkészülékek mindent rögzítenek. Pedig nem titkot, paradicsomot árulnak a piacon.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="114"] Kicsit kicsi, de sok az olcsó stand. Sokan ezért szeretik az újpesti piacot.
[/caption]Minden lépésünket figyelik. Kamerák pásztázzák az utcákat, de a boltokban sem lehet elbújni a kíváncsi készülékek elől. A hozzáértők biztonsági okokkal, a gyanús személyek elleni védekezéssel indokolják a gépek tömeges üzembe állítását. Aki nem szeretne szerepelni a szalagokon, legjobban teszi, ha ki sem mozdul otthonról. Mint minden budapesti piacot, az újpestit is állandó megfigyelés alatt tartják. Ezt diszkrét táblákkal a vendégek tudtára is hozzák: kamerarendszerrel biztosított terület. És valóban. A kovácsoltvas tartógerendák rejtekéből fáradhatatlanul folyik a forgatás. Izgalmasnak ígérkezik a film. Több szögből is rögzítik, amint az éhes verébcsapat a fejek felett néhány centivel szárnyal keresztül a piac légterén élelem után kutatva. Az évek múlásával ez a parányi városi madár megszokta az embert, és közben mindenevővé vált. Cigarettacsikk, salátalevél és mustáros kolbászmaradék egyaránt szerepel az étlapjukon.

Szintén fennmarad az örökkévalóság számára, amint előbb egy kalapos nyugdíjas úr, majd egy baseballsapkás fiatalember vásárol jutányosan saszla szőlőt. Az adásvételt némi habozás előzte meg, hiszen az érdekes jelzőkkel operáló pultok közül nehéz a választás. A kőkemény, extra édes, mézédes és csodás szavakat is felvésték a táblákra, noha az így bemutatott gyümölcsökre ezek nem minden esetben igazak. Némelyik zöldség viszont olyan természetellenesen hibátlannak tűnik, hogy sokak képzeletében génmanipuláló laboratórium képe jelenhet meg. A tojások azonban biztosan tyúktól származnak. – Az idősebb tyúkok nagyobb és nehezebb tojásokat tojnak, mint a fiatalabbak. Ezért a pár forintos eltérés. Ritkán az is előfordul, hogy két sárga is van a legnagyobbakban. Néhányan már visszajöttek, és beszámoltak erről a csodáról – mondja egy „tojásban utazó” hölgy.

Szomszédja a szigorú uniós és hazai szabályozásra panaszkodik. Bizony pluszkiadással jár, hogy a savanyúságot előre becsomagoltan kell árusítani. Közegészségügyi szempontból nézve azonban biztosan nem hátrány, hogy ily módon óvják a szennyeződésektől a vecsésit. Szintén „konzerválva” kapható a szeletelt tök. Aki idén utoljára még szeretne főzeléket készíteni belőle, annak iparkodnia kell, hiszen lassan lecseng a szezonja. A kovászos uborkát és a hordós káposztát továbbra is a régi módszer szerint mérik. Mint ahogyan a pontyokat is – kilóra. Reménytelen vergődésüket látva az állatvédők biztosan nem táncolnának örömükben. Az egyik hal fel is adta a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló oxigénért folytatott harcot, és hasával felfelé fordulva „úszik” a víz színén. – Szívesen visszaengedném őket valami tóba – közli az alkalmazott, és gyakorlott mozdulattal kikapja a vízből a pikkelyes tetemét.

Sokan nem is bírják nézni a tragédiát, és szomorúságukban betérnek egy szendvicsre a közeli borozóba. A korcsma napi ajánlata ugyanis a sonkás szendvics, bár a törzsközönséget elnézve sokan mégis inkább a termelői bort részesítik előnyben. Magára az épületre nem érdemes sok szót vesztegetni. A hetvenes évek igényes építészeti ízlését dicséri a merész kocka forma, amelyet talán még egy óvódás is meg tudott volna tervezni. Azonban itt is a belbecs számít, ami könnyedén feledteti a viszszafogott külcsínt.

Jutányos a saszla

Saszla szőlő (1 kg) 138 Ft

Besztercei szilva (1 kg) 260 Ft

Vilmoskörte (1kg) 248 ft

Kukorica (1 cső) 30 Ft

Jonatán alma (1 kg) 98 Ft

Gála alma (1 kg) 148 Ft

Görögdinnye (1 kg) 48 Ft

Őszibarack (1 kg) 298 Ft

Tojás (1 db) 20 Ft

Nektarin (1 kg) 320 Ft

Besztercei szilva (1 kg) 260 Ft

Vilmoskörte (1kg) 248 ft

Kukorica (1 cső) 30 Ft

Jonatán alma (1 kg) 98 Ft

Gála alma (1 kg) 148 Ft

Görögdinnye (1 kg) 48 Ft

Őszibarack (1 kg) 298 Ft

Tojás (1 db) 20 Ft

Nektarin (1 kg) 320 Ft Kicsit kicsi, de sok az olcsó stand. Sokan ezért szeretik az újpesti piacot. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!