Hírek

2005.09.22. 00:00

Szikla szerint gyáva a bokszdoktor

Kótai Mihály pénteken Manchesterben, Erdei Zsolt október 22-én Halléban vív világbajnoki címvédő mérkőzést. Ringbe lépnek az ukrán nehézbombázók, a Klicsko testvérek is: Vlagyimir szombaton, Vitalij pedig november 12-én egyaránt amerikai publikum előtt öklözik.

Árvay Sándor

Karrierje talán legnehezebb meccsére készül Kótai Mihály, aki az IBO szervezetnél nyáron kiharcolt, nagyváltósúlyú világbajnoki övének megvédéséért kesztyűzik péntek este (tévé: RTL Klub, 21.55). Vetélytársa, az alacsony termetű, villámkezű argentin, Sebastian Lujan egyszer már az ismertebb és rangosabbnak számító WBO szervezetnél is a csúcs közelébe jutott, hivatalos világbajnoki kihívó lehetett, noha azt a próbálkozását nem koronázta siker. Kótai és edzője, Veres László az elmúlt hetekben

"Nem lesz könnyű meccs, de bízom a sikerben!"

videóról alaposan kielemezte a dél-amerikai stílusát, négy korábbi fellépéséről is beszereztek felvételeket. – Veszélyes, jó kondival rendelkező ellenfélnek tűnik, eléggé kiszámíthatatlan helyzetekből is képes széles, erősnek bizonyuló csapottakat ütni. Ezzel együtt feltérképeztük gyenge pontjait is. Nem lesz könnyű meccs, de bízom a sikerben! – fogalmazott az angliai repülőút előtt a címvédő magyar bunyós.

Erdei Zsolt mecscsére pontosan egy hónapot kell várni: most még a felkészülés kínjaival küszködik. WBO-világbajnoki övének megvédéséért október 22-én a németországi Halléban lép ringbe, ám addig valóban sokat repked Madár. Hamburgi edzőtáborozása, az elsősorban fizikai alapozás után október elején két hétre Amerikába utazik, követve mesterét, Fritz Sduneket, aki másik védence, Vitalij Klicsko felkészülését Los Angelesben vezényli, így a magyar bunyóst is a helyszínre „rendelte”. Mindkét világsztár pótvizsgára készül: az ukrán sérülés és műtét miatt volt kénytelen lemondani korábban esedékes meccseit, Erdei pedig július elején gyomorrontás miatt kért halasztást. A francia Mehdi Sahnoune igen sportszerűen vette tudomásul az utolsó pillanatban érkezett hírt, s kommentár nélkül fogadta a csata október 22-ei, új időpontját.

„Rahman jó bokszoló, széles ütésskálája van, kitűnő harcos."

Nem így a Szikla, az amerikai Rahman, aki nemes egyszerűséggel gyáva kukacnak titulálta leendő ellenfelét, a WBC-világbajnok Vitalij Klicskót. Az eredetileg április 30-ára kiírt találkozó az ukrán nehézsúlyú klasszis hátoperációja miatt késett mostanáig. Szerdára virradó éjszaka tartották Los Angelesben az ütközet első sajtótájékoztatóját, ahol – szavakban – máris nagy sorozásba kezdett a meccs előtti héten 33. születésnapját ünneplő jenki. „Örülök, hogy már nem vagy gyáva, és végre ki mersz állni ellenem! Remélem, nem agyalsz ki valami újabb képtelen ötletet, fogtörést vagy ujjficamot, s valóban ringbe lépsz november 12-én. Láttalak egy héttel állítólagos sérülésed után, s akkor is épp olyan jó erőben voltál, mint most” – pattogtak a sértések a Szikla szájából.
Az ukrán bokszdoktor – a szócsatában – nem vette fel a kesztyűt. „Én vagyok a világbajnok, bármelyik kihívóm ellen megmérkőzöm. Azt kiabálsz, amit akarsz, a ringben minden kiderül.” Aztán hozzátette: „Rahman jó bokszoló, széles ütésskálája van, kitűnő harcos."

A lehetséges kihívók közül a legkeményebb ellenfél. Ezzel együtt november 12. után is nálam marad az öv!” És a nagyobb pénz is, hisz – bármi is a végeredmény – a tízmillió eurós kasszából 6,4 millió illeti meg a világbajnokot, és 3,6 millió jut a kihívónak. Az ifjabbik Klicsko fiú, Vlagyimir már a hét végén kasszához járulhat. Az amerikai kontinens keleti partjának népszerű üdülő- és kaszinóvárosában, Atlantic Cityben az amerikai Samuel Peter ellen lép szorítóba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!