Hírek

2005.09.29. 00:00

Szlobo szabadon üzenget

A kecskeméti perben még nem tört ki a háború a nyomozó hatóság és az ügyvédek között, de már közel állnak hozzá. A szökött, szerb, védett tanú szabadon üzengethet.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="166"] Szlobo állítólag Horvátországból üzenget, miközben körözik
[/caption]– Ki az igazi célpont az ügyben? – töprengett el Holló Gábor ügyvéd, miután kedden a fegyvercsempészeti ügy szökött, szerb, védett tanúja üzengetett a bíróságra. Az elsőrendű vádlott, Radnai László védőjét, Hollót és családját korábban életveszélyesen megfenyegették. Be is jelentette ezt a rendőrségen, ám a fenyegetőt még csak nem is azonosították. A per keddi tárgyalási napján pedig a bíró felolvasta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) jelentését arról, hogy az egyébként nemzetközi körözés alatt álló Szlobodan Sztojanovics időnként felhívja őket telefonon. A budapesti éjszakában csak Szlobóként ismert, szerb, egykori vörös sapkás különítményes Arkan kapitány csapatában nyáron lépett le az országból. Az NNI jelentése szerint Horvátország felé, amiről telefonon azt mondta a magyar rendőröknek: miután tanúskodott a vádlottak ellen, félti az életét, testi épségét.

Szlobo ellen egyébként szökése után adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot emberölés kísérlete miatt. Őt és két társát gyanúsítják azzal, hogy tavaly egy XVI. kerületi diszkó előtt rálőtt egy társaságra, annak egyik tagját életveszélyesen megsebesítette. A rendőrök szerint a támadás előzménye egy III. kerületi gyilkosság volt, amikor valaki agyonszúrkált egy koszovói albán drogelosztót. Szlobó elszámoltatása az ügyben addig nem volt sürgős, amíg védett tanúként rá nem vallott a kecskeméti maffiaper vádlottjaira, majd le nem lépett az országból.

A per védőinek egyöntetű véleménye szerint Szlobó szavahihetetlen, hiszen egyebek mellett közölte: Radnaiék ölették meg Boros Tamást és Fenyő Jánost is. Egyébként, amikor erről vallott, Szlobo még megemlítette, hogy el akarták rabolni a másik védett tanút. Hogy kik és miért, arról nem szólt. A Kékfénynek golyóálló mellényben közben azért azt nyilatkozta, hogy ő nem fél semmitől és senkitől, de „nem árt az óvatosság”.

Kedden, a bíróságon felolvasott NNI-jelentésben Szlobo két ügyvédet is gyanúba kevert. Szerinte a vádlottak egyik védője felhívta őt telefonon azzal, hogy több milliót kap, ha visszavonja a vallomását. Ezt a hozzá Horvátországba kiutazó Kékfény-stábnak vagy videofelvételen kellett volna megtenni. Legalábbis szerinte. Szlobo állítólag még azt is elmondta a rendőröknek, hogy az ügyvéd megadta saját és az elsőrendű vádlott, Radnai védője,  Holló Gábor telefonszámát, ha  mégis meggondolná magát.

– Hogy finoman fogalmazzak, nem életszerű a szerb tanú feltételezett állítása. A telefonját biztos, hogy lehallgatják. Ki hívná őt fel ennek tudatában? A kijelentés azért állítólagos, mert a bírótól tudom, az NNI-jelentést senki nem írta alá, és pecsétet sem tettek rá, az egy számítógépes szöveg, amelyen az NNI fejléce szerepel. Egyébként ha a hatóságok annyira tudják, hol van a körözött személy, kapcsolatban állnak vele, miért nem hozzák őt ide? Határozottan kijelentem, nem hívtam fel Szlobót, és ő sem hívott engem – mondta lapunknak Holló Gábor, aki hozzátette: most már nem tudja, ki az igazi célpont az ügyben, de az is lehet, hogy csak üldözési mániája van.

Döntő bizonyítékra vár a bíróság?

A per végkifejlete szempontjából akár döntő is lehet az a szakértői vélemény, amire a bíróság még vár. A csempészett fegyverekről ugyanis DNS-azonosításra alkalmas mintákat, szőrszálat, mikronbőrdarabot rögzítettek. Ezek származhatnak akár Szlobótól és a fegyvert konkrétan csempésző, ezt bevalló másik együttműködő tanútól is. Ám ha a vádirat szerinti szervezet vezéralakjaitól származnak, akkor már perdöntőek lehetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!