Hírek

2005.09.23. 00:00

Szomszédban a világ legjobbjai

Tíz esztendővel ezelőtt az ausztrálok legyőzése okán rólunk beszélt a világ. A Davis-kupában most a szomszédaink a főszereplők.

Árvay Sándor

A hét végi elődöntőben a szlovákok és a horvátok egyaránt a fináléba jutás reményével fogadják az argentin, illetve az orosz teniszezőket. Az esélyekről persze másképp vélekednek a vendégek. Leginkább Pozsonyban, hiszen a dél-amerikai gárda méregerős csapattal érkezett a szlovák fővárosba. A Grand Slam-döntős Coria és Nalbandian, valamint a „kiegészítő” ember Puerta és Gaudio egymás mögött helyezkedik el az ATP-világrangsor 8–11. helyén, miközben a hazai éljátékos Hrbaty „csupán” a 19., míg Beck a 48., Kucera a 145. és Mertinak a 175. helyen áll a listán. A szöuli olimpiai bajnok Miroslav Mecir társulata mégis joggal bízik abban, hogy a salakot kedvelő argentinokat a gyors pályán le tudja győzni. Szlovákia először jutott a nagy siker kapujába. Tavasszal a címvédő spanyol válogatottat búcsúztatta, júliusban Hollandia ellen diadalmaskodott, mindkétszer otthon, s egyaránt 4-1 arányban. A csapat kulcsembere a 27 esztendős Dominik Hrbaty, aki éppen tíz esztendeje mutatkozott be a kupában, azóta 24 győztes meccset vívott, skalpjai között Roddick, Szafin, Rios és Haas is szerepelt. A két válogatott eddig egyszer találkozott, 1998-ban, Buenos Airesben 1:2 állásról fordítottak a szlovákok, s Hrbaty hozta a sorsdöntő győzelmet. Most is ő tarthatja életben a reményeket, két győzelme és az idén még veretlen Beck, Mertinak páros sikere repítheti a döntőbe a csapatot.
Álmokról szól a spliti elődöntő is. A hazaiak nemrég visszavonult wimbledoni bajnok klaszszisa, Goran Ivenisevic két évvel ezelőtt megjósolta, hogy a Ljubicic (ma 15. a világranglistán), Ancic (24.), Karlovic (83.) trió hamarosan Davis-kupa-döntőt játszhat. Nos, a fiatalok eljutottak az „előszobába”, s mivel a vetélytárs orosz válogatott nélkülözi legjobbját, a sérült Szafint, így a horvátok valóban esélyesek a fináléba jutásra. Kapitányuk, Niki Pilic már hét elődöntős mecscsen dirigált. Rossz előjel: három vesztes elődöntője közül kétszer Oroszország volt az ellenfél. – Nem rólam szól a történet, hanem a játékosokról... – replikázott a felvetésre –, ők pedig képesek a Davigyenko, Juzsnij, Andrejev összetételű csapat legyőzésére! Tavasszal már volt egy bravúrjuk: az Egyesült Államokban fektették két vállra a Roddick, Agassi, Bryan testvérek összeállításban küzdő amerikai válogatottat.

Ausztrál bánat Pesten

Napra pontosan egy évtizede Benyik János szövetségi kapitány csapata történelmet írt a Davis-kupában. A Kisstadionban erre az alkalomra épített, gondosan lazára locsolt salakpályán legyőztük a 26-szoros kupagyőztes ausztrál teniszválogatottat, így Magyarország maradt a Világcsoportban, a vendégek szégyenszemre a második vonalba szorultak.

Magyarország–Ausztrália 3-2. Noszály Sándor–Mark Philippoussis 1:6, 2:6, 3:6; Krocskó József–Todd Woodbridge 5:7, 6:2, 6:3, 6:1; Köves Gábor, Markovits László–Woodbridge, Mark Woodforde 6:1, 7:6 (7), 0:6, 3:6, 2:6; Noszály–Woodbridge 6:7 (4), 6:3, 1:6, 6:2, 7:5; Krocskó–Philippoussis 6:4, 6:4, 3:6, 6:3.

Hét végi DK-program

Világcsoport, elődöntők: Szlovákia–Argentína és Horvátország–Oroszország.

Világcsoport, osztályozó (a győztes a legjobb 16 közé kerül, a vesztes a zónamezőnyben szerepel jövőre): Ausztria–Ecuador, Csehország–Németország, Belgium–Egyesült Államok, Svájc–Nagy Britannia, Olaszország–Spanyolország, India– Svédország, Kanada–Fehéroroszország és Chile–Pakisztán.

a világ. A Davis-kupában most a szomszédaink a főszereplők. Árvay Sándor Ausztrál bánat Pesten

Napra pontosan egy évtizede Benyik János szövetségi kapitány csapata történelmet írt a Davis-kupában. A Kisstadionban erre az alkalomra épített, gondosan lazára locsolt salakpályán legyőztük a 26-szoros kupagyőztes ausztrál teniszválogatottat, így Magyarország maradt a Világcsoportban, a vendégek szégyenszemre a második vonalba szorultak.

Magyarország–Ausztrália 3-2. Noszály Sándor–Mark Philippoussis 1:6, 2:6, 3:6; Krocskó József–Todd Woodbridge 5:7, 6:2, 6:3, 6:1; Köves Gábor, Markovits László–Woodbridge, Mark Woodforde 6:1, 7:6 (7), 0:6, 3:6, 2:6; Noszály–Woodbridge 6:7 (4), 6:3, 1:6, 6:2, 7:5; Krocskó–Philippoussis 6:4, 6:4, 3:6, 6:3. Hét végi DK-program

Világcsoport, elődöntők: Szlovákia–Argentína és Horvátország–Oroszország.

Világcsoport, osztályozó (a győztes a legjobb 16 közé kerül, a vesztes a zónamezőnyben szerepel jövőre): Ausztria–Ecuador, Csehország–Németország, Belgium–Egyesült Államok, Svájc–Nagy Britannia, Olaszország–Spanyolország, India– Svédország, Kanada–Fehéroroszország és Chile–Pakisztán. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!