Hírek

2005.09.27. 00:00

Tarthatatlan lesz a hiány

Az európai uniós módszer alapján számolt, úgynevezett eredményszemléletű hiány több lesz a tervezetnél. A 2006-os költségvetésben éppen ezért nem tartható az eredetileg tervezett 2,9 százalékos hiánycél – mondta el Veres János pénzügyminiszter egy tegnapi lapinterjúban.

Tibay Gábor

A pénzügyminiszter szerint ennek elsődleges oka, hogy az uniós statisztikai szervezet, az Eurostat iránymutatása alapján az autópálya-elszámolások egy részét nem lehet hiánycsökkentésként figyelembe venni az idei költségvetésben. Hogy pontosan mennyi lesz az eltérés az idénre  tervezett 3,6 százaléktól, az csak az Eurostat jövő évi jelentéséből derül ki, a tegnap nyilvánosságra hozott anyag szerint azonban a kormány az elmúlt években egyszer sem tudta tartani a tervezett hiánycélt.

A tárcavezető ennek ellenére hangsúlyozta: a kormány továbbra is úgy látja, Magyarország 2010-ben csatlakozni tud az euróövezethez. Gyurcsány Ferenc tegnap a parlamentben arról beszélt: hosszú távú bérfelzárkóztató programra van szükség. A miniszterelnök hangsúlyozta, a cél az, hogy 2010-re a minimálbér összege elérje vagy meghaladja a százezer forintos határt. Csizmár Gábor munkaügyi miniszter arról számolt be: a kabinet 3,5–4 százalékos bruttó keresetemelést, háromszázaléknyi reálbéremelést, és többszintű minimálbért javasol, 63 ezer forintos alapösszeggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!