Hírek

2005.09.21. 00:00

Tíz éven belül a föld alá vezetik a közlekedést

Minden adottsága megvan Budapestnek ahhoz, hogy Európa kiemelkedő tudásközpontjává váljon. 2015-re Dél-Buda, Dél-Pest és a Csepel-sziget lesz ennek a centruma. Kutatóközpontokkal, diákotthonnal, egyetemi létesítményekkel. Ezt az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter jelentette ki a II. Nemzeti Fejlesztési Terv fővárost érintő beruházásairól tartott tájékoztatón.

Tóth Tímea

Baráth Etele nagyszabású elképzeléseket vázolt fel. Elmondta, hogy Budapest északi részén rehabilitált zöld övezetet alakítanak ki. A pázsitos Duna-partot a gyalogosok vehetik majd birtokba, hiszen a forgalmat a föld alá vezetik. – Nem viccelek, tíz éven belül mindez megvalósul – bizonygatta a miniszter. – A Duna tiszta vizén hajók úsznak majd. A fővárosiak is bemerészkedhetnek a vízbe a strandokon. A csepeli szennyvíztisztítónak köszönhetően ugyanis kilencvenszázalékosan tiszta lesz a folyó vize.

A VII. és a VIII. kerület rehabilitálásakor sokszorosára növelik a zöld területek arányát, a járműveket itt is a földfelszín alá szorítják. A 4-es metró egészen Budaörsig kimegy majd. A tervek szerint. Az egyes és a hármas villamos vonalát meghoszszabbítják. A regionális gyorsvasút Szentendre és Ráckeve között szintén a föld alatt fut majd. Székesfehérvárról Szolnokra, Hatvanból Esztergomba húsz perc alatt juthatunk el. A 11 vasútvonalat, 95 települést, 176 vasútállomást érintő elővárosi vasútvonal hatvanmilliárd forintos fejlesztését követően. – Budapest egy 3–3,5 milliós metropolisz lesz 12 éven belül, ehhez meglesznek a szükséges források az EU alapjaiból. Jut majd pénz a panellakások energiatakarékos átalakítására, a villamosok korszerűsítésére. Sőt, a bűnözés visszaszorítására is lesznek pénzkeretek. A fenti projektek előkészítésére 3,7 milliárd forintot fordítnak idén és jövőre. A beruházások 2007–2008-ban kezdődnek az EU több százmilliárd forintos támogatásával.

Tóth Tímea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!