Hírek

2005.09.05. 01:39

Több milliárd a Moszkva térre

Lendületet kaphat a Moszkva tér várva várt rendbetétele. A kerület pályázatot írt ki a terület szabályozási tervére. Budapest főépítésze úgy véli, csak több ütemben képzelhető el a felújítás.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ma még így néz ki a Moszkva tér. Galambok, kosz, piszok, hajléktalanok és álláskeresők tömege. Nehéz elképzelni, hogy egyszer megszépülhet a fővárosnak ez a területe is.
[/caption]Jelentős előrelépés történt a fővárosi Moszkva tér régóta várt rendezésének ügyében. A II. kerület közbeszerzési eljárást írt ki a terület szabályozási tervének elkészítésére. Az elképzelések szerint novemberben már megtörténhet a szerződéskötés a nyertes jelentkezővel, aki megálmodja, hogy mit és hol lehet majd építeni vagy elbontani. Ha erre a kerület és a főváros is áldását adja, akkor már az építészeti pályázatot is meg lehet hirdetni. – A kész szabályozási tervvel már uniós források megszerzéséért is jó eséllyel indulhatunk – mondta a Reggelnek Beszédes Rita kerületi főépítész. – Ha minden a megfelelő ütemben halad, akkor 2007–2008-ban megkezdődhet a munka. A Moszkva tér rendezésére az elmúlt években több elképzelés is született. A Mű-hely Rt. a főváros megbízásából tizenöt éve foglalkozik a kérdéssel. A cég számos tanulmánytervet készített. Ezek főleg a zöldterületek kialakítását helyezték előtérbe. Az is felmerült, hogy a villamosokat esetleg levinnék a föld alá, így a növények és a gyalogosok még nagyobb felületet vehetnének birtokba. Ennek köszönhetően kedvelt találkozó- és pihenőhellyé válhatna a terület.

A szükséges átalakításokat azonban meghatározza a közlekedés rendje, mely szintén átalakításra vár, ugyanis Budapest egyik legfontosabb forgalmi csomópontjáról van szó. Többek szerint egy körforgalmi kialakítással jelentősen csökkenteni lehetne a mindennapos dugókat. A végállomásjelleg is megszűnne több villamosvonal összevonásával. Kizárólag a 4-es és a 6-os járművek futnának be utolsó megállójukba. Egy másik metrókijárat kialakításáról is születtek már tervek, mivel a mozgássérültek közlekedésének biztosítását is meg kell oldani. Ezt a problémát a Széna térre épített liftek segítségével lehetne orvosolni. A rendezéshez elengedhetetlen az összefogás megteremtése. A tér három kerület határán fekszik, így nem mindegy, hogy az I. és a XII. kerület milyen szabályozási tervet készíttet. A főváros megígérte, segít az összhang megteremtésében.

– Nem elég, ha a kerületek összhangba kerülnek a kérdésben, magasabb szintű egyeztetésekre van szükség – mondta  Schneller István. Budapest főépítésze szerint a tér felújítása csak több ütemben készülhet el. A teljes program ugyanis húsz-harminc milliárd forintba kerülne. – Néhány milliárd forintból emberibb arcot lehetne varázsolni a területnek – vélekedett Schneller. – Ezt egy-két éven belül végre is lehetne hajtani.

Túl egy sikertelen uniós pályázaton

A Moszkva tér felújítására az elmúlt években egyszer már készített uniós pályázatot a főváros. Akkor nem jártak sikerrel, a benyújtott anyag nem hozott pénzt Budapestnek. Sokak szerint azért, mert nem volt elfogadott kerületi szabályozási terv. Komolyabb anyagi támogatás konkrét tervek nélkül nem várható. Ezért is biztató a mostani fejlemény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!