Hírek

2005.09.24. 00:00

Törököt fogott az Európai Unió

Igencsak bizonytalan a Törökország csatlakozásáról folytatandó tárgyalások október 3-ra tervezett megkezdése.

Gyulay Z.

Az Európai Unió kormányai ugyanis a héten megállapodtak ugyan a közlemény szövegében, amelyben azt követelik, hogy Ankara egyértelműen ismerje el a Ciprusi Köztársaságot, a tagságra oly régóta áhítozó Törökországban azonban ez a változat közönséges felháborodást váltott ki. A szöveg stílusa egyszerűen megfeküdte a török politikai körök gyomrát. Pedig a legnagyobb akadályt az EU-nagyköveteknek sikerült leküzdeniük, amikor a közleményt sikerült letolni Ciprus torkán. Az Európai Unió „sajnálja” a török kormány egyoldalú nyilatkozatát, amely szerint akkor ismerik el a Ciprusi Köztársaságot, ha a megosztott sziget számára átfogó megoldást találnak – fogalmaztak Brüsszelben.

A tagországok kormányzati köreiben változatlanul sokan vitatják, hogy sikerül kialakítani a csatlakozási tárgyalások kereteit. A soros brit elnökség egyik szóvivője szerint teljesen reménytelen, hogy a külügyminiszterek október 3-i, luxemburgi megbeszélésein a felvételi folyamat új irányt vegyen. Mindenesetre intenzív kétoldalú egyeztetések kezdődtek a soros elnökséget január 1-jétől ellátó osztrák kormánnyal, hogy szerdára, a nagykövetek utolsó szeptemberi értekezletére valamilyen megoldást dolgozzanak ki.

Az Európai Bizottság elítélte Törökországot, amiért megtiltotta a részvételt az örmény népirtással foglalkozó tudományos konferencián. „Az isztambuli közigazgatási bíróság ítélete nem egyéb újabb provokációnál” – jelentette ki pénteken a bizottság egyik szóvivője. Brüsszel sajnálatát fejezte ki „az újabb kísérlet miatt, amely megakadályozza a török társadalmat, hogy saját történelméről cseréljen eszmét”, és ez ellentétes az európai normákkal, amelyek elfogadása elengedhetetlenül szükséges a tagfelvételhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!