Hírek

2005.09.12. 00:00

Tovább tart a versenyfutás

Kimi Räikkönen remek taktikával nyert ugyan Spában, de Alonso óvatos vezetése is dobogót ért. Három futammal a vége előtt 25 pont a spanyol előnye.

Hegyi Áron

A nagy kérdés az volt, lesz-e eső a futamon. A szombati nagy esőzés nyoma a pályán volt, a versenyzők, intermediate, azaz átmeneti gumikkal vágtak neki a 44 körös futamnak.

A rajt sima volt, ahhoz képest, hogy az F–1 egyik legrázósabb kanyarja várt a pilótákra, mindjárt a célegyenes után. Az első hatban az egyedüli változás anynyi volt, hogy Michael Schu-macher megelőzte öccsét.
4. kör Az élen nincs változás, viszont Ralf Schumachert megelőzte a két BAR, Szato és Button. Räikkönen hat másodperccel volt Alonso előtt.
7. kör Alonso hátránya tíz másodpercre nőtt Räikkönennel szemben. Montoya egyelőre nem mutatja jelét annak, hogy elengedné a világbajnoki címre még esélyes csapattársát.
11. kör A hősiesen küzdő, Fisichella a nyolcadik helyről esett ki (a 13.-ról indult), miután az Eau Rouge kanyarban lecsúszott a rázókőről, és háromszáz körüli tempóval a gumifalnak csapódott. Sértetlenül szállt ki a kocsiból. Bejött a biztonsági autó, és mindenki kiment kereket cserélni, s bár a pálya itt-ott már száradni kezdett, maradtak az intermediate abroncsok.
13. kör Alonso és Villeneuve majdnem, Szato és a nagy Schumi tényleg összeütközött (a japán hátulról megtolta a németet), mindketten kiestek.
25. kör Az élmezőnyből elsőként Ralf Schumacher tette föl a száraz gumikat, rögtön ki is csúszott, de vissza tudott jönni. A következő körben újra változtatott: vissza is kapta az intermediate gumikat.
30. kör Karthikeyan az év előzését mutatta be: miután a pályán nem tudott elmenni Villeneuve mellett, teljes gázzal és egy gyönyörű ugratással átvágott a füvön. Közben az élen Montoya, Räikkönen, Alonso a sorrend.
33. kör Alonso tankolt, majd Montoya jött ki, így Räikkönen átvette a vezetést, de még rá is várt egy kiállás.
35. kör Räikkönen is túlesett a kerékcserén és a tankoláson, majd jóval Montoya elé jött viszsza az élre. Innen már csak rajta múlott. Közben Trulli is kicsúszott.
40. kör Alonso már csak szenvedett az átmeneti gumikkal, de azt jól csinálta. És megint szerencséje volt: Pizzonia kilökte a pályáról Montoyát, ez plusz két pontot jelentett a spanyolnak.
44. kör Räikkönen nyerte a futamot, de igazából nem sokra ment vele, mert Alonso jött be a második helyen, és ő boldogabb volt, mint a finn.

A Belga Nagydíj végeredménye

1. Räikkönen McLaren

2. Alonso Renault

3. Button BAR-Honda

4. Webber Williams

5. Barrichello Ferrari

6. Villeneuve Sauber

Az összetett állása

1. Alonso 111 pont

2. Räikkönen 86 pont

3. M. Schumacher 55 pont

4. Montoya 50 pont

5. Trulli 43 pont

6. Fisichella 41 pont

1. Räikkönen McLaren

2. Alonso Renault

3. Button BAR-Honda

4. Webber Williams

5. Barrichello Ferrari

6. Villeneuve Sauber

Az összetett állása

1. Alonso 111 pont

2. Räikkönen 86 pont

3. M. Schumacher 55 pont

4. Montoya 50 pont

5. Trulli 43 pont

6. Fisichella 41 pont -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!