Hírek

2005.09.05. 00:00

Újabb ház égett le Párizsban

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A lángok perceken belül két-három méteres magasságba csaptak. Sokan az ablakon ugrottak ki a halálba.
[/caption]Egy héten belül a harmadik épület gyulladt ki a francia fővárosban. Ezúttal egy tizennyolc emeletes toronyházban pusztítottak a lángok Párizs egyik déli elővárosában, L’Hay-les-Rosesben.
A tűzoltóság közlése szerint tizenketten vesztették életület – az áldozatok között két gyermek is volt –, harmincöten pedig megsebesültek. Több mint egy tucat ember súlyos füstmérgezést szenvedett. Ezúttal is menekültszálláson történt a tragédia. A rendőrség nem zárja ki a szándékos gyújtogatást: szemtanúk látták, amint ismeretlenek meggyújtják a postaládákat. Azt gyanítják, hogy három lány volt a tettes, akik éghető anyaggal tüzeskedtek a bejáratnál. A lángok vasárnap éjjel, kevéssel egy óra után csaptak föl.
„Füstszagra ébredtem – mondja a negyvenkilenc esztendős Jean-Luc Quinson, aki az épület első emeletén lakott. – „Mindenütt recsegett-ropogott a gerendázat, majd kiáltozást hallottam.” Azonnal értesítette
a tűzoltókat, akik azt tanácsolták neki, hogy maradjon a lakásban, és minden rést, kulcslyukat tömjön el, hogy megakadályozza
a füst útját. Vele ellentétben azonban sok lakó kinyitotta lakásának ajtaját, ezáltal a lángok továbbterjedtek, a füstképződés pedig erősödött. Michel Cros szerint többek között ez a hibás magatartás vezetett az áldozatok magas számához. Többen az ablakokon keresztül kiugorva próbáltak menekülni.
A vasárnapi volt öt hónapon belül a negyedik tűzeset Párizsban és vonzáskörzetében. Ezúttal azonban a száztíz lakásos toronyház jó állapotban volt. A rendőrség pénteken hetven elhanyagolt épületet ürített ki a bentlakók, a baloldal és polgárjogi szervezetek heves tiltakozása ellenére.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!