Hírek

2005.09.13. 00:00

Újra nyílt színen zsebelnek ki a rendőrök?

Csak közlekedési szabálysértésekből százmilliós behajtatlan követelése van az országnak a külföldiekkel szemben. A koncepció visszaállítaná a helyszíni bírságfizetést.

Bak Mihály

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Honfitársaink külföldön nem lehetnek annyira nyugodtak, mint az idegen országból érkezettek nálunk. A magyar rendőrség helyszíni bírsága a csekk.
[/caption]Egész Európában probléma, hogy a külföldiekkel szemben kiszabott bírságokat nem lehet behajtani. A Belügyminisztériumban – bár még csak a koncepcióig jutottak – kísérletet tesznek a fizetés nélkül hazautazók hátralékának csökkentésére. Nálunk különös gond, hogy valójában nincs helyszíni bírságolás. Öt és fél éve csak csekken lehet befizetni a büntetést. Ennek indoka akkor a korrupció visszaszorítása volt. A BM főcsoportfőnöke, Ring Béla hangsúlyozottan személyes véleményeként elmondta: nem biztos, hogy ez a legjobb módszer a megvesztegetés ellen. A BM-ben azt vizsgálják, hogy érdemes lenne-e visszaállítani az azonnali fizetés lehetőségét. Az Országos Rendőr-főkapitányságon elmondták, hogy tavaly 808 ezer 51 helyszíni bírságot róttak ki, ebből körülbelül 700 ezret befizettek a szabálysértők. A kiszabott bírság 3,5 milliárd forint volt. A külföldiek közül 68,5 ezret büntettek (volna) meg a helyszínen. Az átlagos bírságösszeg ötezer forint. Ha csak minden második külföldi lóg el fizetés nélkül, az is 150 millió évente. – Az unióba lépés óta nincs mód a hozzánk érkező külföldit feltartóztatni addig, amíg nem egyenlíti ki tartozását – mondta Ring Béla. Egy éve lehetséges, hogy olyan csekket kap, amellyel az államkincstárba utalhatja át hazájából a pénzt.

Egyelőre megoldatlan közösségi téren a bírságok behajtása más országban. Kivéve Németországot, Ausztriát és Svájcot. Ott a szabálysértésekre is kiterjesztették a nemzetközi jogsegélyt, s állampolgáraikkal szemben eljárnak ilyen ügyekben is. Jámbor István alezredes az ORFK közlekedésrendészetén közölte, hogy tudomása szerint 75 euró (18 ezer forint) büntetés felett lehetne az ügyet átadni más országnak. Egyébként az eljárás költsége meghaladná a bevételt. – A közösségi megoldás szintén a „gondolkodás” fázisában van, az általános jogsegély-kiterjesztést mérlegelik Brüsszelben – tájékoztatott Ring Béla. Probléma a mind jobban terjedő bankkártyahasználat, s a kevés készpénz tartása. Van ország, ahol a rendőrt ez nem érdekli.

– A tulajdonos az autót hátrahagyva rövid időt kap arra, hogy készpénzt szerezzen – közölte Jámbor alezredes. A BM illetékese elvileg elképzelhetőnek tartja, hogy mozgó POS-terminálokat, bankkártyaleolvasóval működő „kasszát” szerezzenek be a járőrautókba. De érdemes elgondolkodni a csekkes befizetés mostani 30 nap határidejének csökkentésén is – tette hozzá. Amíg ugyanis nem jár le ez, nincs például jogalap eljárni a határon a külföldi ellen.

– Az autópályákon idén 26 milliárd forintot szednek be matricákért, a bliccelési ráta 4-4,5 százalék – mondta Winkler-Virág András, az Állami Autópálya-kezelő Rt. szóvivője. A helyszíni kiszűrésre a mobil egységek képesek, amelyeknél szintén csak tervezik a kártyás fizetést. Az ÁAK adatai alapján a nekik be nem fizetett pótdíj külföldiek esetén elérheti akár a százmillió forintot is évente.

a helyszíni bírságfizetést. Bak Mihály Honfitársaink külföldön nem lehetnek annyira nyugodtak, mint az idegen országból érkezettek nálunk. A magyar rendőrség helyszíni bírsága a csekk. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!