Hírek

2005.09.30. 00:00

Választási büdzsé készül

Ma nyújtja be a parlamentnek Veres János pénzügyminiszter a 2006-os költségvetés tervezetét. A kormánypártok szerint kemény, de támogatható, az ellenzék szerint egyszerűen rossz a jövő évi büdzsé.

Tibay Gábor

Hiller István, az MSZP elnöke tegnap kijelentette: pártja az „igazságosság, biztonság és bátorság” jegyében támogatja a kormány által ma benyújtandó 2006-os költségvetést. Mint mondta, a jövő évi büdzsé a növekvő támogatásokkal és azok igazságosabb elosztásával segíti a családokat, a biztonságot pedig az egyenruhások, rendőrök munkájának fokozottabb megbecsülésével szolgálja. A fegyelmezett költségvetés bátor lépéseket tesz, hozzányúlva olyan rendszerekhez, amelyek megváltoztatása elől eddig kitértek a politikai erők. Hiller szerint a költségvetés „a jövőre gondolva” többet fordít a felsőoktatásra, infrastruktúrájának fejlesztésére.

Lendvai Ildikó, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője hangsúlyozta, nem választási, azonban következetesen baloldali költségvetés készült. A frakcióvezető kijelentette, több számukra alapvető kérdésben nem lesznek hajlandók engedni, ha az ellenzék ezekhez kívánna nyúlni, abban nem lesznek partnerek. Ilyen sarokpont az önkormányzatok működésének támogatása. Elsődleges cél a területi hátrányok lefaragása, a melyhez tízmilliárd forint többletet biztosít a jövő évi büdzsé. Lendvai kiemelt fontosságúnak nevezte a közbiztonság javítását, a rendőri állomány életszínvonalának emelését. A költségvetés következetesen ragaszkodik a minimálbér képzettséghez kötött, sávos emeléséhez, továbbá a pályakezdő munkanélküliek elhelyezkedését szolgáló START-programhoz, amely adó- és járulékkedvezmények formájában húszmilliárd forinttal támogatja a fenti célt. Jövőre harmincmilliárd forinttal nő a családtámogatásokra szánt összeg, és az elosztás módja is igazságosabb lesz az eddigieknél. Mint mondta, jövőre átlagosan az eddigi 12200 helyett 13800 forint jut havonta egy gyermekre.

A kabinet szerint jövőre 266 kilométernyi új pályaszakaszt adnak át. Jövőre az uniós támogatási bevételek 75 százalékos emelkedésével 260 milliárd forintnyi többletbevétel lehet. Az agráriumban a földhöz jutás programját tekintik elsődlegesnek, támogatása 330 milliárdról 400 milliárdra emelkedik.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője lapunknak elmondta, szerették volna, ha a költségvetés a nagy rendszerek reformját is tartalmazta volna, végül azonban – választási évre való tekintettel – elfogadták a koalíciós partner javaslatait. Támogatandónak tartják – az ügyvivő szavaival – a „kemény, takarékos” tervezetet.

Varga Mihály, a Fidesz gazdaságpolitikusa szerint ugyanakkor a 2006-os büdzsé a be nem váltott ígéretek költségvetése lehet. A volt pénzügyminiszter úgy véli, Magyarország egyre távolabb kerül az euró bevezetésétől, már az utolsó a tavaly csatlakozott tíz ország között. A politikus kijelentette: a kormánynak sikerült elérnie, hogy amit állít, amit mond, annak nemzetközi téren kevés hitelt adnak.

„Az elmúlt tizenöt évben még nem volt olyan, hogy az ellenzék egy nappal a benyújtás előtt ne ismerje a költségvetés fő vonalait” – állítja rá Pongrácz Tibor, az MDF gazdaságpolitikai főtanácsadója. Mint mondta, a 2006-os büdzsé jelentősen eltér a korábbi elképzelésektől, amelyek a konvergenciaprogram végrehajtásával a 2010-es euróbevezetést tűzték ki célul. A szakértő szerint a költségvetési hiány 2002 óta nem csökken, a jövő évi költségvetés is mindössze gesztusokat tartalmaz, lényegi kérdésekkel nem foglalkozik.

amiatt, hogy Veres János pénzügyminiszter költségvetési

hiánnyal kapcsolatos bejelentése a tőzsdei kereskedés idejére esett szerda délután. A közlemény szerint ez a kereskedésben jelentős kárt okozott. Mint írják: „jelen esetben illendő, és pont a pénzügyi tárcától elvárható lett volna, hogy a bejelentéssel megvárja a tőzsde zárását, ezzel a BUX-index és a vezető részvények szerdai jelentős áresését kivédte volna, nem adott volna alkalmat a bennfentes kereskedésre.” A Pénzügyminisztérium lapunknak nem kívánta kommentálni a fentieket. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!