Hírek

2005.09.19. 00:00

Veszélyben vannak a kerületi óvodások

Plüssállatokat ölelgető óvodások. Színes kirakós játékok a kis asztalokon. Aranyhajú babákat fésülgető kislányok. A fiúk műanyag kardokkal vívnak az udvaron. Idilli kép. Aztán kiderül, hogy a kard felülete érdes. Elvághatja az apróságok kezét. Ez még csak a kezdet. A mászóka és a csúszda még hátra van.

Dávid Szonja

[caption id="" align="alignleft" width="240"] A Nemzetközi Autómentes Nap keretében az Andrássy úton tegnap egész napos programok várták a gyalog és kétkeréken érkezőket.
[/caption] – Előfordulhat, hogy az építőkocka felülete nincs lecsiszolva. Vagy például veszélyes lehet egy hegyes játékdarab is. Aztán az is megtörténhet, hogy egy szúrós, rozsdás rugó kiáll egy játékból. Az eszközöket ezért naponta ellenőriznünk kell – mondta a Reggelnek a Rózsabimbó Alapítványi Óvoda helyettes vezetője. A II. kerületi önkormányzat ellenőriztette óvodáit. Amit egyébként egy európai uniós törvény írt elő. Eszerint a vizsgálatot május 31-ig kellett megtenni. Mind a tizenegy önkormányzati óvodában találtak balesetveszélyes játékokat. Vagyis egyetlen óvoda sem felelt meg a biztonsági előírásoknak. A „tényfeltárás” eredménye: több helyről eltűntek a veszélyes csúszdák és mászókák. A rendelet joggal szigorú. Azokat a mászókákat például, ahol a gyermekek feje beszorulhat, azonnal ki kell javítani vagy rögtön le kell bontani. – Semmilyen újságnak nem szeretnék nyilatkozni – hárította el a Reggel kérdését a hűvösvölgyi úton működő óvoda egyik vezetője. Lapunk azt szerette volna megtudni, hogy az intézményben milyen hibákat találtak. Lapunk megkérdezte azt is, hogy szerintük mi számít veszélyes játéknak. Ezt kaptuk az óvoda vezetőjétől: – Kérdezzék meg azokat, akik az uniós szabályokat meghozták – hangzott az inkább katonaságra emlékeztető kurta felelet. – A kerületben a játékszerek többségét október 31-ig felújítják, kicserélik. A munkálatokat körülbelül húszmillió forintból végzik– mondta Pászti Ágnes, a II. kerület sajtóreferense.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!