Hírek

2005.09.15. 00:00

Vizi E. Szilveszter: megegyeztünk a kormányfővel

„Megegyeztünk a kormányfővel, aki az ésszerűség híveként, korábbi várakozásomnak megfelelően nagy megértést tanúsított a megbeszélésen” – mondta lapunknak Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Izing A.

Gyurcsány Ferenc kormányfő és Vizi E. Szilveszter tegnap délutáni megbeszélésén az elnök azt akarta elérni, hogy még az idén felhasználhassák azt a hatmilliárd forintot, amelyet a költségvetés visszatart az MTA-tól és 171 egyetemi kutatóhelytől. Az MTA egyébként szűk költségvetését egymilliárd forinttal megnövelik, a visszatartott hatmilliárd forintból az MTA 3,7 milliárdot még az idén felhasználhat. A miniszterelnök támogatja azt a javaslatot, hogy a hazai kutatás-fejlesztésnek szüksége van egy olyan forgóalap biztosítására, amelyben mindig kell pénznek lennie a pályázatok önerejéhez, hogy aztán azok megnyerése után vissza tudják helyezni az összeget az újabb pályázati pénzek elnyerése érdekében – mondta Vizi. A kormányfő és az elnök két hét múlva ismét találkozik, amikor majd a részleteket is kidolgozzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!