Hírek

2005.09.17. 00:00

Wayniac, az őrült ámokfutásai

Wayne Rooney egy héten belül másodszor hozott szégyent Angliára. A Man United tini sztárja Belfast után Villarrealban sem bírt magával.

Szabó Tamás

A Manchester United edzője, Sir Alex Ferguson szerint ideje lenne, ha Wayne Rooney végre kontrollálná az indulatait. Az angolok 19 éves sztárjának ezúttal a Bajnokok Ligájában „borult el” az agya. A csatár Vila-Realban megtapsolta Kim Milton Nielsen játékvezetőt, aki egy szabálytalanság után sárga lappal büntette. A dán bíró a tapsot is „jutalmazta”, kiállította a gúnyos angolt. Nielsent egyébként jól ismerik a szigetországban, az 1998-as vb nyolcaddöntőjében, az argentin–angol meccsen ő állította ki David Beckhamet…

Ferguson nem védte meg játékosát. – Wayne reakciója érthetetlen volt – mondta Ferguson. – Először azt hittem, kezet nyújt a bírónak, ehelyett gúnyosan tapsolni kezdett. Ezzel nem hagyott választást Nielsennek. Bízom benne, hogy idővel kinövi ezeket a dolgait, mert csak maga alatt vágja a fát. Az ember nem teheti meg, hogy így megtapsolja a játékvezetőt. A bíró talán kipécézte magának, amikor sárga lapot adott, de aztán a pirosnál már nem volt választása.

Ferguson a meccs alatt még nem tudta, miért kapott piros lapot Rooney. – Azt hittem, azért állította ki, mert hozzáért Nielsenhez, de nyilvánvalóan az volt az oka, hogy megtapsolta. Még csak 19 éves, és rendkívül tüzes, forrófejű karakter.

Az Észak-Írország–Anglia világbajnoki selejtezőn Rooney „félkegyelmű őrültként” kergette a hazai játékosokat, szinte mindegyikükhöz volt valami cifra megjegyzése. Aztán amikor az írekkel végzett, előbb csapattársát, Rio Ferdinandot küldte el a melegebb éghajlatra, majd a csapatkapitányt, Beckhamet sem kímélte. A Real Madrid játékosa csitítani próbálta a magáról megfeledkezett csatárt, aki válaszként arrébb lökte…

A nyolcvanas évek egyik legprímább angol középpályása, Ray Wilkins nem kertelt. A legtalálóbban ő foglalta össze a történteket. – Rooney tehetsége alapján a világ legjobbja lehet, de amíg így viselkedik, addig esélye sincs, hogy beváltsa a hozzá fűzött reményeket – vélekedett Wilkins. – Még csak 19 éves, de az ellenfelei már tudják, hogy forrófejű. Elég, ha kicsit felpiszkálják, máris kivonják a játékból, s annak csak az angol válogatott vagy a Manchester United issza meg a levét. Szerdán a Manchester itta meg, Ferguson véleménye egybecsengett Wilkinsével. – Valószínűnek tartom, hogy Rooney kiállítása miatt nem nyertünk a Villarreal otthonában – summázta Ferguson.

Az angol lapok sokkal erősebb kritikát fogalmaztak meg, szinte pálcát törve Wayne Rooney felett. A The Sun jelent meg a legtalálóbb címmel, a Wayniac virított az első oldalon. Ez a maniac, magyarul az „őrült” Wayne Rooneyra átköltött találó verziója…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!