Hírek

2005.09.09. 00:00

Zlatan szétlőtte a magyar álmokat

Kilencven percen át úgy tűnt, a magyar válogatottnak marad matematikai esélye, hogy kijusson a világbajnokságra. Aztán jött Ibrahimovic, s góljával eldöntötte a mérkőzést. És válogatottunk sorsát.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="108"] Amíg Juhász Roland (jobbra) a pályán volt, nem villogott Zlatan Ibrahimovic
[/caption]Jött, és óriási gólt rúgott. Akkorát, hogy egy pillanatig teljes csönd telepedett a Puskás Ferenc Stadionra. A játékosok álltak a gyepen, a magyar drukkerek az oldalháló hibájára gyanakodtak, a svédek meg nem mertek örülni. Aztán Zlatan Ibrahimovic elkezdett rohanni a kék- sárga kispad felé, és ekkor újra elindult az idő. A svédek elkezdtek tombolni, a magyar szektorokon pedig a hitetlenség moraja hullámzott végig. Ez a gól jelentette ugyanis az újabb világbajnoki álmok végleges szertefoszlását. 1990, 1994, 1998 és 2002 után a magyar válogatott 2006-ban sem lesz ott a sportág legnagyobb ünnepén.
De nézzük sorjában, mi is történt azon a mérkőzésen, amelyre mindkét csapat a győzelem reményében futott ki, ráadásul úgy, hogy akár tudhatták is (később a svéd kapitány elárulta, az ő játékosai nem akarták tudni), a horvátok csak 1-1-es döntetlenre voltak jók Máltán. Azaz, ha a svédek nyernek, átveszik
a vezetést a csoportban, ha mi nyerünk, akkor a svédeket kettő, a horvátokat pedig négy pontra közelítjük meg.
A vége azonban vereség lett (0-1), és a tények ismeretében egyáltalán nem számít, hogy még a svéd kapitány, Lars Lagerbäck is azt mondta, igazságosabb lett volna a döntetlen.
Mi viszont megint csak azt érezzük, egy újabb esélyt szalasztott el a válogatott. Pedig még csak megbecsülni sem lehet, milyen hozadéka lenne egy világbajnoki szereplésnek. Újra lenne becsülete a focinak, gyerekek tízezrei kapnának kézzelfogható példát, nem csak a külföldi bajnokságok méltán rajongott sztárjait. Ehelyett marad a letargia, bár már ez sem a régi. Húsz év alatt sikerült egészen jól megszokni a kudarcokat.
A Matthäus-gárda az első két kiadós zakótól (0-3 Svédországban és Horvátországban) eltekintve derekasan helytállt. Hozta a két-két kötelezőnek tekintett győzelmet Málta és Izland ellen, és egy hazai döntetlent (akkor mi rúgtuk a gólt az utolsó percben) Bulgária ellen.
Viszont ahhoz, hogy igazi esély legyen a továbbjutásra, bravúr kellett volna. 

Matthäus kazettát ad Ibrahimovicról

Lothar Matthäus: Nem érdemeltünk vereséget, végig egyenlő ellenfelei voltunk a svéd válogatottnak. Sajnos azonban megint kijött a nagy hibánk, sorra hagytuk ki a kidolgozott helyzeteket. Még mindig hiányzik a fiúkból az a fajta ravaszság, ami például Ibrahimovic sajátja. Komolyan mondom, csatárainknak adok róla egy videokazettát, hogy tanulmányozhassák. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, és ezt meg is mondtam nekik. Az öltözőben végtelenül elkeseredetten ültek a játékosok, szívem szerint egyenként vigasztaltam volna meg valamennyit.

Lars Lagerbäck: Nagyon nehéz meccs volt, olyan, amilyenre számítottunk. A magyarok sokkal többet támadtak, mint amennyit vártunk. A szünetben azt kértem a fiúktól, játsszanak iegyensúlyozottan, és ez a koncentráltság meghozta az eredményét. A gólt én sem láttam, csak azt vettem észre, hogy a labda a kapuban van. A második félidőben több gólhelyzetünk volt, a magyarok ekkor a kontrákra játszottak. A döntetlen talán igazságosabb lett volna, de nekünk van egy klasszisunk, aki képes olyan gólt lőni, amilyet senki más a világon. Azt meg álmunkban sem gondoltuk, hogy a horvátok nem nyernek Máltán.

Lars Lagerbäck: Nagyon nehéz meccs volt, olyan, amilyenre számítottunk. A magyarok sokkal többet támadtak, mint amennyit vártunk. A szünetben azt kértem a fiúktól, játsszanak iegyensúlyozottan, és ez a koncentráltság meghozta az eredményét. A gólt én sem láttam, csak azt vettem észre, hogy a labda a kapuban van. A második félidőben több gólhelyzetünk volt, a magyarok ekkor a kontrákra játszottak. A döntetlen talán igazságosabb lett volna, de nekünk van egy klasszisunk, aki képes olyan gólt lőni, amilyet senki más a világon. Azt meg álmunkban sem gondoltuk, hogy a horvátok nem nyernek Máltán. Amíg Juhász Roland (jobbra) a pályán volt, nem villogott Zlatan Ibrahimovic -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!