Hírek

2005.12.07. 00:00

Kénytelenek engedni az árakból

Feketelista nem készül azokról a kereskedőkről, akik jövőre nem mérséklik áraikat az áfa csökkentése után. De a fogyasztóvédelem azért figyel.

Braunmüller Lajos

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megállapodást írt alá kedden a kereskedelmi és fogyasztóvédelmi szervezetekkel arról, hogy jövőre az áfacsökkentés hatásai érvényesüljenek az árakban. Egyetértettek abban, hogy az áfacsökkentés javítja a versenyképességet. A kormány  további hasonló lépéseket dolgoz ki az érdekképviseletekkel együtt. Piaci körülmények között a kereskedők nem kényszeríthetők árcsökkentésre, ám attól nem kell artani, hogy az áfacsök-kentésből adódó ármérséklődés nem jelenik meg a boltokban – hangsúlyozta érdeklődésünkre Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A kereskedelmi verseny szorítása olyan erős, hogy már az idén, a 25 százalékos áfa mellett mérséklik áraikat egyes boltok. Persze előfordulhat, hogy a fogyasztói árak nem azonnal fognak csökkenni, de 3–5 hónapon belül biztosan minden cikk olcsóbb lesz – tette hozzá a főtitkár.

A legnehezebb helyzetben most is a kisvállalkozók, kiskereskedelmi egységek vannak, ők az idén semmiképp nem tudnak reklámcéllal árat csökkenteni, de jövőre nekik is muszáj lesz, ha talpon akarnak maradni. Mesterházy Attila, az ifjúsági és szociális minisztérium államtitkára kiemelte: kifejezetten feketelistát nem kívánnak összeállítani az árcsökentést nem bevezető vállalkozásokról. A nyilvánosság erejét azonban a fogyasztóvédelmi hatóságon keresztül használni fogják. Ha valamelyik üzletben egy kereskedő nem csökkenti az árakat az adó mérséklése után, ezzel nem követ el vétséget a fogyasztók ellen – szögezte le Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője. Fokozottabban fogják figyelni viszont az üzletekben azt, hogy az áfával együtt érvényes fogyasztói árakat tüntessék fel a kereskedők, ne a nettót. Külön figyelik az italoknál, hogy feltüntetik-e a teljes árat, üveggel együtt.

Amit nem ellenőrizhet a fogyasztóvédelem, azt egy minisztérium nyereményjátékkal igyekszik megoldani. A múlt héten az esélyegyenlőségi tárca meghirdet-te akcióját, amely árfigyelésre buzdítja a lakosokat.  Aki a játékban részt akar venni, annak áfás számlát kell kérnie saját nevére egy termékről vagy szolgáltatásról az idén, majd ugyanarról jövőre. A két számla másolatát el kell juttatni a minisztériumnak postán. A beküldők között nyereményeket sorsolnak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!