Hírek

2006.01.02. 00:00

Felkészültek az áruházak az áfacsökkenésre

Mától már 20 százalékos áfakulccsal vásárolhatunk, s elviekben az áruházak polcain is az alacsonyabb árat kell feltüntetni. Annak jártunk utána, a kereskedők hogyan készültek fel az átállásra.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="312"] Mától már 20 százalékos áfakulccsal vásárolhatunk, s elviekben az áruházak polcain is az alacsonyabb árat kell feltüntetni. Annak jártunk utána, a kereskedők hogyan készültek fel az átállásra.
[/caption]Az Auchan áruházak érvényesítik az áraikban az áfacsökkentés hatását. Az összes érintett termék ára alacsonyabb, megközelítőleg négy százalékkal, kivéve azokat, amelyeket jövedéki adó terhel vagy akciósak – mondta el kérdésünkre Gillmot Katalin, az áruházlánc munkatársa. A termékek új árát már a múlt héten elkezdték kiírni a polcokra. Az áruházban a régi árakat is fent hagyták, hogy a vásárlók egyértelműen lássák, ténylegesen mennyivel csökkennek a termékek árai. Előfordulhat, hogy még nem sikerült az összes új árat kiírni, de az biztos, hogy a pénztárgépekben már az alacsonyabb összegek szerepelnek.

A Metro áruházakban is érvényesítik az áfacsökkentés hatását, azaz a nettó ár nem változik – mondta el kérdésünkre Fehér Lajos. A számítástechnikusok már a múlt héten felkészültek az árváltoztatásra, a pénztárgépeket 31-én zárás után átállították. A polcokon lévő árcédulákat pedig ma hajnalra cserélték ki nyitás előtt.

Az Interspar, Spar és a Kaiser üzleteiben már december 1-jén csökkentették több ezer termék árát – mondta el kérdésünkre Feiner Péter, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. Ennek megfelelően a polcokon lévő árak közül már csak néhányat kell kicserélni, amit ma reggel nyitás előtt tesznek meg. A pénztárgépeket már 31-én zárás után átállították az alacsonyabb áfakulcsra, ezért ma már az új árak kerülnek a blokkokra.

A Tesco is csökkenti az érintett termékek árát. Mivel a nagyobb hipermarketekben több tízezer címkét is ki kell cserélni, az áruházlánc vásárlói nem minden esetben találják majd az új árakat a polcokon január első napjaiban – tájékoztatott a társaság. Arra azonban ügyelnek, hogy a pénztárgépek már az új árakkal dolgozzanak.

A Lidl áruházaiban ötszáz terméket november 1-től a 20 százalékos áfakulccsal kalkulált árral kínáltak. Minden egyéb érintett termék árát mától csökkentik - tudtuk meg Lukács Krisztinától, a Lidl Magyarország Bt. munkatársától. A pénztárgépeket december 31-én zárás után állították át. Ma már a polcokon az új árakat találják a vásárlók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!