Hírek

2006.02.08. 14:55

Szennyvízből áram

Az orosz-ukrán gázvita miatti gázhiány ráirányította a figyelmet az alternatív energiára, amelynek egyik fajtáját, a bioenergiát, nagy mennyiségben hasznosítják a dél-pesti szennyvíztisztítóban - jelentette ki Demszky Gábor a telepen tartott szerdai tájékoztatóján.

BAMA

A főpolgármester elmondta, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Rt. dél-pesti telepén hat éve állítanak elő bioenergiát,  biogázt szennyvízből és ételmaradékból. Tavaly 9 ezer MW elektromos energiát és 11 ezer MW hőenergiát állítottak elő. A telep áramszükségletét ez 85 százalékban biztosítja - tette hozzá. A Budapesten keletkező napi több mint 500 ezer köbméter szennyvízből 65 ezer a dél-pesti tisztítóműbe kerül. Itt biogázt állítanak elő, amelyet gázmotor-generátor alakít át elektromos árammá. Az eljárás során keletkező kellemetlen szagot, bűzt bioszűrővel semlegesítik, s így óránként 28 ezer köbméter tiszta levegő kerül a szabadba. A lebontott iszapot komposztálásra használják fel. Demszky Gábor közölte: felkéri a budapesti étteremtulajdonosokat, hogy éttermi hulladékaikat szállítsák erre a telepre, hogy tovább növelhessék a biogáz mennyiségét.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!