Hírek

2006.03.20. 15:56

Az osztrákoknak fontosak vagyunk

Az osztrák vállalatok több mint négyötöde egyértelműen jól járt az Európai Unió kelet-európai bővülésével, derült ki egy felmérésből. Ausztria uniós elnökségétől azonban nem várnak hosszabb távú gazdasági előnyöket a szomszédos ország menedzserei.

M. J.

Ausztria földrajzi helyzetéből és a szomszédos keleti országokkal már régóta fenntartott szoros kapcsolataiból adódóan az osztrák cégek egyértelműen hasznot húztak eddig az unió legutóbbi kibővítéséből. Az ausztriai vezető vállalatok topmenedzsereinek 82 százaléka válaszolt így a Droege & Comp. tanácsadó cég által decemberben lebonyolított felmérés során, melynek eredményeirőll a Wirtschaftsblatt című gazdasági lap számolt be. Ausztria nemcsak azért profitál az új tagországok csatlakozásából, mert vállalatai egyre többkapcsolatot építenek ki a kelet-európai cégekkel, hanem azért is, mert a keleti piacok közelsége nagyon sok külföldi céget vonz Ausztriába. Ausztria uniós tagságát is előnyösnek tartja saját cége szempontjából a vállalatvezetők 87 százaléka, és mindössze öt százalékuk válaszolt úgy, hogy az EU-tagság kedvezőtlenül befolyásolja vállalata eredményességét. A legnagyobb uniós előnyként a közös pénzt, az eurót nevezték meg, a legnegatívabb jelenségként pedig az euró bevezetésekor bekövetkezett árnövekedést. Ausztria jelenlegi uniós elnöki posztjától azonban hosszabb távon nem várnak túl sokat: a top-menedzserek alig több mint egyharmaduk reméli, hogy a jövőben ettől gazdasági haszna származhatna. Ettől eltekintve az osztrák vállalatvezetők kifejezetten optimisták hazájuk gazdasági versenyképességét illetően. A külföldi befektetési szándékaikra vonatkozó kérdésekre adott válaszaikból kiderült, egyértelműen a kelet-európai uniós tagállamokra koncentrálnak, de egyre több befektetést terveznek az unión kívüli kelet-európai országokban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!