Hírek

2006.03.23. 16:34

Csirkepaprikás az Északi-sarkon

Az Északi-sarkra indul gasztronómiai felfedező útra egy fiatalember. A Lucullus Baráti Társaság nevű ínyencklubot képviseli, és paprikás csirkét főz majd a jég hátán.

Rados Virág

Tavaly történt, hogy egy fiatalember, civilben PR-tanácsadó, eljutott Európa legészakibb pontjára, a norvégiai Nord Kappra. A huszonnyolc éves Túróczi Gábor úgy érezte, tovább kéne mennie. S mivel a Lucullus Baráti Társaság elnökségi tagja volt, ínyencklubos társaival közösen felturbózták a célt.

Meg kellene vizsgálni, gondolták, hogy az Északi-sarkon, vagyis kiélezett helyzetben, amikor az emberi szervezet a puszta fennmaradásért harcol, megváltozik-e az ételhez való viszony. A nemes eledel egyszerű táplálékká alacsonyodik, mint a sarkkutatóknál, akik kalóriában mérik az ennivalót? Vagy az ember, ha akarja, összes kulináris kultúrájával egyetemben a jég hátán is ember marad?

A Lucullus Bt. szponzorokat keresett, akiknek köszönhetően Túróczi Gábor egy orosz expedícióhoz csatlakozva április 9-én útnak indulhat az Északi-sarkra. Tanulmányozza majd az eszkimó konyhát: a fókából, cetből, bálnából és különböző halakból készült harapnivalókat. No meg a sarkkutatók kajáit. S a gasztronómia diadalát bizonyítandó autentikus magyar paprikás csirkét fog főzni a jég hátán.

E túra lesz a magyar médiatörténet első élőben közvetített expedíciója. Az érdeklődők egy internetes blogon, két kereskedelmi rádión és egy országos tévécsatornán kísérhetik figyelemmel Gábor minden lépését. Egészen az április 20-ai hazatérésig. Lehet neki drukkolni, hogy kibírja, túlélje, átvészelje, sőt, sikerre vigye az ínyencklubos expedíciót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!