Hírek

2006.03.06. 00:00

Elkezdték a régi növényvédő szerek begyűjtését

Akciót indított az úgynevezett történelmi növényvédőszer-hulladékok begyűjtésére a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A tisztázatlan tulajdonviszonyú, lejárt szavatosságú, illetve a forgalomból már korábban kivont szerek károsak lehetnek az egészségre, és a környezetre is.

Tóth M.

A begyűjtési akció időtartama alatt azok, akik ilyen veszélyes hulladékkal rendelkeznek, azt ingyen leadhatják. Ezenfelül a jogi következmények alól is mentesülnek. A program lezárása után azonban rendkívüli hatósági ellenőrzéseket tart a környezetvédelmi felügyelőség. A lejárt szavatosságú anyagok begyűjtésére hirdetett akcióban eddig 90 tonnát sikerült összeszedni, melyből mintegy 70 tonnát már ártalmatlanítottak is.

A Design Hulladékkezelő és Szállító Kft. és a CSEBER növényvédő szeres göngyölegek visszagyűjtését koordináló szervezet, Bács-Kiskun és Zala megyében kezdte meg a begyűjtést. Ezekben a megyékben a múlt héten zárult le az akció, az ártalmatlanítás  március végén fejeződik be. Zala, Somogy és Veszprém megyében a Balaton védelme érdekében a természetben tartósan megmaradó szerves szenynyezőanyagokat (az úgynevezett POP-okat), elsősorban a régi növényvédőszer-hulladékokat is ártalmatlanítják. A megyei növény- és talajvédelmi szolgálatok a múlt héten küldték a felhívást az érintetteknek, és március 17-ig lehet bejelenteni az elfekvő szerves szennyező anyagokat. A közölt mennyiségeket a tervek szerint március 20. és 24. között összesítik. A növényvédő szereket pedig áprilisban gyűjtik be és ártalmatlanítják.

A Növény- és Tájvédelmi Központi Szolgálat 2003-ban végzett felmérést, amelyben összesítették a veszélyes hulladéknak minősülő növényvédő szerek mennyiségét. Több mint 300 tonna növényvédőszer-hulladék és 600 tonna növényvédő szeres csomagolóeszköz-hulladék volt hazánkban.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!