Hírek

2006.03.24. 18:42

Kavics, Kisherceg, és Dömper

Vaskos közhely, de a magyarok találékonyak. Ezt a szülők leginkább kreatív névadási hajlandóságukkal szeretik bizonyítani. Annak ellenére, hogy utónévkönyvünk sem vékonyka, sokan még mindig szeretik Elvisről, kedvenc latin-amerikai szappanopera-hősükről vagy mesefigurájukról elnevezni gyermeküket.

Bánky Bea

Az utóbbi idők egyik legszokatlanabb névválasztása a Kavics volt, erre a fővárosi nyolcadik kerületben vetemedett egy házaspár. Egy másik család pedig ahhoz ragaszkodott, hogy a frissen érkezett trónörökös Antoine de Saint-Exupéry mesehősének nevét viselje. Annak ellenére, hogy a Magyar Tudományos Akadémia nem engedélyezte, egy bírósági per után végül a Belügyminisztérium adta áldását a Kisherceg név használatára. Szerencsére a Dömper névtől végül megmenekült az a kisfiú, akinek apukája sokáig ragaszkodott elképzeléséhez, hogy gyermekkora legkedvesebb játékáról nevezze el őt.
Nemcsak a szívüknek kedves mesefigurák vagy játékok, hanem a dél-amerikai szappanoperák népszerű szereplői is elragadják a szülői fantáziát: így Kovács vagy Szabó Delphineák és Robertók rohangálnak a játszótereken.
A babáknak a magyar utónévkönyből szabadon választhatnak a szülők két keresztnevet is. Ha az apuka vagy anyuka külföldi, akkor származásának megfelelő utónevet is gond nélkül kaphatnak a gyerekek. A kreatív keresztneveket viszont a Magyar Tudományos Akadémiánál kell engedélyeztetni. Elutasítás esetén, ha a szülők hajthatatlanok, a Belügyminisztérium dönt a névadásról.

Bánky Bea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!