Hírek

2006.03.26. 17:21

Olcsóbb lehet a külföldi mobilhasználat

A roamingdíjak megszüntetését vagy legalább csökkentésüket kezdeményezte az ír miniszterelnök. Bertie Ahern a múlt hét végén Brüsszelben megrendezett EU-csúcs első napján állt elő ötletével.

BAMA

A mobilszolgáltatók által a külföldi telefonhasználat után alkalmazott felár – a roamingdíj – letörésére az Európai Bizottság is komoly harcot indított az elmúlt hónapokban. Hírek szerint Brüsszel holnap terjeszti be javaslatait ezzel kapcsolatban, de a nagy szolgáltatók, melyek bevételének 10-15 százalékát ez a tarifa adja, máris tiltakoznak az erőszakos árcsökkentés ellen.

A szolgáltatókat tömörítő GSM Association (GSMA) úgy véli, a szigorítás a piaci verseny aláásását jelenti, s a cégeket a globális versenyben hátrányos helyzetbe hozza. A GSMA ugyanakkor hangsúlyozza, a szabályozás azért is szükségtelen, mivel az utóbbi időben nemhogy nőttek volna, de évente átlagosan öt százalékkal csökkentek a tarifák.

A versenyben egyelőre Brüsszel áll nyerésre, mivel maguk a szolgáltatók is csak a tiltakozásban értenek egyet. A déli, több külföldi turistát fogadó országokban ugyanis nagyobb bevételkiesést okozhat a díj megszüntetése, mint Észak-Európában.

Más kérdés, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság információs társadalomért felelős tagja is többféle javaslatot vetett már fel: elképzelhető, hogy a belföldi tarifákkal egyező díjak alkalmazását indítványozza, de az is, hogy csak a hívásfogadási díj eltörlésére tesz javaslatot.

Az uniós szabályozás – ha sikerül elfogadtatni – 2008-ra várható. A bizottság addig is egy internetes oldalt üzemeltet a roamingdíjakról. A mellékelt oldalon bárki összehasonlíthatja az egyes szolgáltatók által a különböző országokban alkalmazott tarifákat.

Roamingdíjak a magyarországi szolgáltatóknál (forint)

Belföldi szám hívása külföldről:

270–650 (Pannon), 240–650 (T-Mobile), 260–880 (Vodafone)

Hívás fogadása:

115–210 (Pannon), 105–396 (T-Mobile), 80–195 (Vodafone)

Forrás: Europress-gyűjtés

270–650 (Pannon), 240–650 (T-Mobile), 260–880 (Vodafone)

Hívás fogadása:

115–210 (Pannon), 105–396 (T-Mobile), 80–195 (Vodafone)

Forrás: Europress-gyűjtés

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!