Hírek

2006.04.02. 20:50

Nincs már olvasztótégely

„Nem vagyunk bűnözők!” – hirdették a többnyire spanyolajkú felvonulók a hét végén New Yorkban. A bevándorlási törvény szigorítása ellen tüntettek az elmúlt napokban az Egyesült Államok több városában. Los Angelesben félmillióan, Milwaukeeban több tízezren, míg a washingtoni Fehér Ház előtt is több ezren tiltakoztak.

Csák E. – Farkas K.

[caption id="" align="alignleft" width="141"] Tüntetés a bevándorlási törvény ellen
[/caption]Két változatról is vitázik a szenátus, a szigorúbbat maga az igazságügyi bizottság elnöke terjesztette elő. Ez utóbbi három évre szóló, de újabb három évvel meghosszabbítható vendégmunkás programja tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azokat a munkáltatókat, akik egy éven belül több mint tíz illegális bevándorlót alkalmaznak. A képviselőház decemberben elfogadott törvénytervezete pedig a többi között elektromos kerítés építését írja elő a mexikói–amerikai határszakasz egyharmadán.

Becslések szerint az Egyesült Államokban csaknem tizenkét millióra tehető az illegális bevándorlók száma. Fiatalabbak az átlagnál, alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeznek náluk, s szinte bármilyen munkát elvállalnak. Az illegális bevándorlók gyerekeinek száma eléri a kétmilliót. A bevándorló családokban élő kiskorúak kétharmada született amerikai állampolgár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!