Hírek

2006.05.02. 17:34

Berlusconi elismerte kudarcát

Heteket csúszhat a balközép kormány megalakítása, ha Berlusconi lemondása után a májusban szintén távozó Ciampi államfő mandátuma lejártáig nem ad megbízást Romano Prodinak.

Tibay Gábor

Benyújtotta lemondását Silvio Berlusconi konzervatív olasz kormányfő: a miniszterelnök kabinetje tegnapi ülése után jelentette be távozását. Az áprilisi parlamenti választások során az alsóházban mintegy hatvan fős, a szenátusban azonban mindössze kétfős hátrányba került olasz jobbközép blokk vezetője korábban nem kívánta elismerni választási kudarcát, most azonban azt jelentette ki, a továbbiakban az ellenzék első embereként kíván dolgozni.


Berlusconi tehát megy, a kérdés azonban az, meddig marad. Azzal együtt, hogy benyújtja lemondását Carlo Anzeglio Ciampi államfőnek, nem tudni, mikor alakulhat meg a választásokon győztes Romano Prodi balközép kabinetje. Ciampi elnök mandátuma ugyanis szintén lejár május közepén, így kérdéses, hogy a felhatalmazást maga adja-e meg Prodinak, vagy az utódjára bízza a feladatot. A következő olasz államfő személye is kérdéses: az értesülések szerint a balközép a korábbi miniszterelnök, Massimo D''Alema jelölését támogatja, Berlusconi ugyanakkor Gianni Lettát, kormánya egyik miniszterhelyettesét látná legszívesebben az elnöki székben a következő hét évre.


Mindenesetre gyors felhatalmazás esetén legkorábban csütörtökön kerülhet Prodi kezébe a gyeplő, amennyiben azonban Ciampi nem határoz a kérdésben, legkevesebb további két héttel csúszhat a kormányalakítás. A CNN szerint a későbbi időpont Prodi kezére játszhat: időt nyer ahhoz, hogy elossza a tárcákat a meglehetősen széles pártskálát felölelő koalíciójában. Maga a jövendőbeli kormányfő a The Associated Pressnek adott interjújában azt mondta: nem javasolhat kinevezési időpontot Ciampi elnöknek. Prodi ugyanakkor jelezte, azonnal készen áll a tárcák szétosztására. Azt mondta: „amennyiben hamarosan megbízást kapok, úgy a kormány névsora már a zsebemben van. Ha csak később kerülhet sor kormányalakításra, akkor a listát pár napig még a zsebemben kell hordanom.” Berlusconi lemondására és az államfői késlekedésre reagálva Prodi a Reutersnek úgy reagált: „a demokrácia halad, néha ugyan lassan, de megy előre.”

Korrupciós vád alatt a miniszterelnök

Legközelebb június 5-én áll bíróság elé Silvio Berlusconi: az ügyészség korrupcióval vádolja az olasz politikus-médiamágnást. A milánói perben azt próbálják majd bebizonyítani, hogy a volt kormányfő 600 ezer dollárt fizetett ki David Mills nemzetközi ügyekkel foglalkozó ügyvédnek – aki egyébként Teresa Jowell brit kulturális miniszter férje – két bírósági tárgyaláson tett támogató vallomása fejében. Mills és Berlusconi tagadnak, utóbbi a tárgyalás időpontjának márciusi kitűzésekor azzal vádolta meg az ügyészséget, hogy a perrel választási esélyeit kívánják tudatosan rontani.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!