Hírek

2006.06.30. 08:44

Drasztikus elbocsátások a közszférában

A csütörtök sem múlt el jelentős reform-intézkedés bejelentése nélkül, ezúttal az államigazgatást érintő átalakításokat részletezte a kormány.

V. M.

Ennek kapcsán kiderült, hogy még az idén több mint 15 ezer köztisztviselőt bocsátanak el. „A minisztériumokból kétezer főt, a tárcák háttérintézményeitől nyolcszáz alkalmazottat építünk le, míg a közigazgatásban további 12,5 ezer álláshely szűnik meg” – mondta Szilvásy György. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter hozzátette, hogy a központi közigazgatásban azonnal végrehajtják a létszámcsökkentést, míg az alsóbb szinteken év végéig határozzák meg, hogy személy szerint kiket érint a leépítés.

Az intézkedéstől évi 50 milliárd forint megspórolását reméli a kormány, amely összegbe beletartozik az elbocsátásokhoz párosuló intézmény-megszüntetésekből származó megtakarítás is. „A végkielégítések mértékét még nem tudom megmondani, de az biztos, hogy a leépítések második üteme jövőre kezdődik az Államreform Bizottság irányítása alatt.”

Közben az államadósság csökkentése érdekében a kormány végérvényesen elszánta magát arra, hogy közbeszerzési eljárásban eladja a minisztériumok épületeit. „Ingatlanhasznosításból 200 milliárd forintra számítunk, ennek mintegy a fele származhat majd a minisztériumi épületek értékesítéséből” – mondta a miniszter. Szilvásy azt is elárulta, hogy az új kormányzati negyedet várhatóan 2008 második felében vehetik majd birtokba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!