Hírek

2006.09.17. 15:14

Boldoggá avatták Salkaházi Sárát

Vasárnap a budapesti Szent István Bazilika előtt mintegy tízezren voltak jelen Salkaházi Sára boldoggá avatási szertartásán. Erdő Péter bíboros olvasta fel a szentmisén XVI. Benedek levelét, amelyben a pápa hozzájárul a boldoggá avatáshoz.

(MTI)

"Apostoli tekintélyünkkel megengedjük, hogy Isten szolgálója, Salkaházi Sára vértanú szüzet (...) mától kezdve boldogként tiszteljék, és hogy ünnepét megtarthassák (...) minden év május 11-én" - szól az egyházfő levele. A szentmisén megjelent Szili Katalin házelnök, a diplomáciai testület számos tagja, valamint a zsidó hitközségek több képviselője.

Erdő Péter szentbeszédében szólt arról, hogy a hit, ha tettek nem származnak belőle, önmagában holt dolog. "Keresztény hitünk tehát elemi erővel szólít fel minket az embertársaink iránti szeretet konkrét gyakorlására. Ez a szeretet pedig kívánhat munkát, nagylelkű adakozást, személyes figyelmünk, törődésünk felajánlását a másik embernek" - fogalmazott, majd a  lemondás szükségességét említette.

Salkaházi Sára életútjára kitérve Erdő Péter azt mondta, a legszegényebbek segítése mellett "különleges szerepet töltött be a nők méltóságának elismerése" tekintetében. "Felismerte, hogy a munka, a család, a társadalom terhei iszonyú súllyal nehezednek a gyermekeiket nevelő, dolgozó asszonyokra, a szegényebb néposztályok tagjaira". A szentbeszédben a bíboros emlékeztetett arra, hogy Salkaházi Sára "nem magányos farkasa volt ennek a szeretetnek, más kiváló egyházi személyekkel együtt, például boldog Apor Vilmossal, Mindszenty Józseffel, (...) vállalta a kockázatot az üldözöttekért".

Salkaházi Sára

Salkaházi Sára 1899-ben született Kassán, 1929-ben Budapesten belépett a Szociális Testvérek Társaságába. A II. világháború idején részt vett az üldözöttek mentésében, s ezért 1944. december 27-én a nyilasok elhurcolták, és menekítettjeivel együtt a Dunába lőtték.

Salkaházi Sára boldoggá avatási eljárása tíz éve kezdődött meg. Megindítója a Szociális Testvérek Társasága és a halál helye szerinti megyéspüspök, aki akkor Paskai László volt. XVI. Benedek pápa ez év április 28-án írta alá a boldoggá avatásról szóló dekrétumot.

Salkaházi Sára boldoggá avatási eljárása tíz éve kezdődött meg. Megindítója a Szociális Testvérek Társasága és a halál helye szerinti megyéspüspök, aki akkor Paskai László volt. XVI. Benedek pápa ez év április 28-án írta alá a boldoggá avatásról szóló dekrétumot. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!