Hírek

2006.09.21. 13:38

Elhalasztja nagygyűlését a Fidesz

A Fidesz az önkormányzati választások utánra halasztja szeptember 23-ára tervezett nagygyűlését. A párt vezetőit a kormány arról értesítette, hogy robbantásos merénylet készül a rendezvényen.

BAMA

Petrétei József rendészeti minisztertől, Szilvásy György kancelláriaminisztertől és Galambos Lajostól, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójától, hogy a szombatra tervezett békés demonstrációt provokációk zavarhatják meg, konkrét információk vannak készülő robbantásos merényletekről – jelentette be Kövér László választmányi elnök.

Kövér László szerint az állam, a kormány nem tudja, nem akarja az állampolgárok alkotmányban rögzített szabadságjogát, a gyülekezéshez való jog békés gyakorlásának feltételeit biztosítani. Mint mondta, a Fidesz több száz fős önkéntes szervezőgárdát toborozott, öt biztonsági szolgálat is garantálta volna nagygyűlés békés lebonyolítását, valamint kész volt arra, hogy egyeztessen a rendvédelmi szervekkel, ezért operatív munkacsoportot hozott létre. Ennek csütörtök délelőtti ülésén azonban csak a mentőszolgálat négytagú delegációja vett részt, a rendőrség és a polgári védelem azonban - véleménye szerint - "politikai nyomásra" nem képviseltette magát.

A Fidesz azért is döntött a nagygyűlés elhalasztása mellett, mert az október 1-jei választások nyugodt, békés tiszta lebonyolítása a legfontosabb garanciája a demokrácia működőképessége helyreállításának. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a bejelentésre reagálva úgy fogalmazott: örülök, hogy a hét végére tervezett rendezvények közül egyet az elmúlt órákban a rendezők lemondtak. "Az egyetlen helyes döntést hozták meg" - tette hozzá. A Fidesz az egyetlen lehetséges és helyes döntést hozta meg azzal, hogy nem tartja meg szeptember 23-i nagygyűlését - mondta Hiller István, az MSZP elnöke újságíróknak, hozzátéve: "legalább az utolsó pillanatban módosították a szerdai elnöki álláspontot".

Az SZDSZ fontos pozitív lépésnek tartja, hogy sokak kérésére végül a Fidesz nem tartja meg szombati nagygyűlését - közölte a párt kampányfőnöke. Horn Gábor szerint a Fidesz végre ráébredt, hogy kezelhetetlen helyzetet hozna létre. A KDNP is egyetért a Fidesz elnökségének döntésével - közölte a párt szóvivője. Halász Zsuzsa közölte: híreket kaptak, hogy "nemzetközi terrorveszély van az események kapcsán. Így - jelen pillanatban - a magyar emberek életének védelmében ez az egyetlenegy helyes megoldás". Az MDF hétfő óta javasolta, hogy a Fidesz mondja le a szombati nagygyűlését, ezért üdvözlik, hogy végül ma ezt megtették - közölte Dávid Ibolya, az ellenzéki pártelnök újságírókkal. Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere bölcs döntésnek nevezte a Fidesz szombati nagygyűlésének elhalasztását.

Szilvásy György kancelláriaminiszter szintén üdvözölte a döntést, hozzátéve: szükséges lenne, hogy az ellenzéki párt vezetői járuljanak hozzá ahhoz, hogy a most kialakult szélsőséges hangulatot visszafordítsák. Kérdésre válaszolva elmondta: nem elsősorban robbantásos merényletek merültek fel kockázati tényezőként, hanem szélsőséges, sokszor alvilági elemek fellépése volt elképzelhető. Mint mondta, ezek akár szervezettek is lehetnek. Kifejtette: az illetékes szervek együttműködtek volna az ellenzéki párt nagygyűlésének szervezőivel, de a felelősséget nem vállalhatták volna át, erre a törvények sem adnak lehetőséget.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!