Hírek

2006.11.27. 18:30

Nem mentek marasztalni a romákat a politikusok

Az előzetes hírekkel szemben sem Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, sem Kiss Péter munkaügyi miniszter, sem Szilvásy György kancelláriaminiszter nem ment el arra a hétfői mohácsi fórumra, amelyre a Svédországba készülődő helyi romákat várták. Igaz, utóbbiak közül sem voltak sokan kíváncsiak az eseményre, összesen alig több mint tízen jelentek meg.

Máté Balázs

Kovács István, a mohácsi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője azt mondta a résztvevőknek: azért hívták össze a gyűlést, mert ebből a városból indult útnak a már Svédországban tartózkodó romák kilencven százaléka, ezért azonnali megoldást kell találni a folyamat leállítására. Azzal fordult a minisztériumok jelen lévő képviselőihez, hogy „adjatok hálót, hogy halat tudjunk fogni”.

Szirmai István, a szociális tárca roma integrációs főosztályának munkatársa közölte, igyekeznek segíteni, de konkrét ígéretet csak arra tett, hogy a régióban hamarosan elindul egy háromszázmillió forintos közmunkaprogram. Szekó József, Mohács polgármestere úgy vélekedett, ennyi pénz 300 ember egy évig tartó foglalkoztatására lenne elég – csak a városban szükség lenne ennyire. A polgármester elmondta azt is, úgy véli, az orvosokhoz és a nővérekhez hasonlóan a romáknak is joguk van ahhoz, hogy külföldön keressék a boldogulásukat. Egyben visszautasította azokat az állításokat, amelyek „haszonlesőknek, ügyeskedőknek” minősítik a Mohácsról távozókat, szerinte ugyanis az emberek azért döntenek a távozás mellett, mert a városban nem találnak megoldást megélhetési problémáikra.

A fórumon megjelent Johan Berglund, a Svéd Nagykövetség szövetségi titkára is, aki vázolta a romák kinti lehetőségeit, amelyek gyakorlatilag a nullával egyenlők: nincs esélyük a menedékjog elnyerésére, s nagy valószínűséggel állást sem találnak szakképzettség és nyelvtudás híján. Hozzátette azt is, akinek elutasítják a menedékjog iránti kérelmét, annak mindenképpen haza kell térnie, s ehhez az ottani rendőrség közreműködését is kérhetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!