Hírek

2006.12.11. 06:05

Férj és feleség közös lakást vesz a két sajátból

Olvasónk lányának és vejének is van saját lakása. Ezeket most el akarják adni, és egy közös ingatlant vásárolnának helyettük. Mennyi illetéket kell ebben az esetben fizetniük?

BAMA

Illetékfizetéskor a két ingatlan értéke a meghatározó – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Tegyük fel, hogy a két lakás külön-külön 15-15 millió forintot ér. Ha a pár eladja őket, és a kapott pénzért, tehát 30 millióért egy éven belül új otthont vesz, nem kell illetéket fizetniük. Az illetékmentesség kizárólag lakás céljára vásárolt ingatlannál élvezhető. Nyaraló, garázs, üzlet, irodahelyiség vagy egyéb, nem lakás célú ingatlan után az átírásért fizetni kell.

Ha viszont mondjuk az asszony a 15 milliót érő lakása áránál kevesebbért, például tízmillióért vesz új ingatlant, illetve száll be a közösbe, akkor illetékkel tartozik. A fenti esetben az ötmilliós különbözet után fizet – hangsúlyozta a jogi szakember. Amekkora összeg tehát fennmaradt, és nem lakás céljára lett elköltve, az után kell leróni a törvényben előírt összeget. Az új, közös lakásba célszerű ugyanazt a tulajdonérték-arányt átvinni, amely a két különálló ingatlan között is volt – tanácsolja az ügyvéd. Ekkor mindkét fél mentesül az illetékfizetéstől.

Az illeték összege lakásvásárlásnál négymillió forintig a forgalmi érték két százaléka, afölött hat százalék. Az illetékfizetés sokaknak okoz fejtörést. Kérjük jogász vagy a hivatal tanácsát. Létezik egy táblázat, amely besorolja a különböző mértékű vagyonszerzéseket érték szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!