Hírek

2007.03.05. 06:07

Szájkosarat a Bochkor–Boros párosnak?

Aki televízióban vagy rádióban beszél, jól teszi, ha kétszer is meggondolja, mit mond. Egyre több a bírság, amelyet egy-egy megjegyzésért szab ki a médiahatóság, illetve a bíróság. Bochkor Gábor szerint lista kellene a tiltott szavakról, a szociológus állítja: szükség van a szigorra.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A műsorvezetők szerint össze kellene állítani a tiltott szavak listáját
[/caption]Huszonnégymillió forint. Két hét alatt ennyire büntette az ORTT a Sláger Rádiót, mert a Bumeráng című műsorban olyan kijelentések hangzottak el, amelyek a médiahatóság szerint sértik a kiskorúak védelmére hozott rendelkezéseket. Bochkor Gábor és Boros Lajos műsorvezető „bűnlajstroma” meglehetősen hosszú: az ORTT többek között a durva nyelvezetre, a trágár szavak gyakori használatára, az alkoholfogyasztás és a dohányzás pozitív fényben való feltüntetésére hivatkozik, de a káros szexuális magatartásmintát sugalló kijelentések is szerepelnek a kifogásolt szövegek között. Bochkor szerint a médiahatóság rájuk szállt. „Nem lehet úgy egy humoros reggeli műsort készíteni, hogy az ember közben állandóan arra gondol: amit mond, az vajon tetszik-e az ORTT embereinek – jelentette ki. – A sokféle kifogás számomra arról árulkodik, hogy a médiahatóság gumiszabályokat alkalmaz. Korrektebb lenne, ha összeállítanának egy listát a tiltott szavakról, akkor ugyanis mindenki tudná, hogy mit szabad kimondani és mit nem. Amerikában ez működik.”

Nem a Bumeráng stábja az egyetlen, akiket szigorú büntetéssel sújt a médiát ellenőrző testület. Az Irigy Hónaljmirigy paródiazenekart ugyancsak egy humoros adásuk miatt „meszelték el”, mivel az ORTT úgy vélte: a Bazi Nagy Roma Lagzi című műsor egyoldalúan negatív képet festett a Magyarországon élő romákról. Az együttes végül is olcsón megúszta, a TV2-t viszont 30 perces kényszerű adásszünettel sújtottak. Sipos Tamás, a zenekar tagja elmondta: azóta sokkal jobban odafigyelnek a szövegeikre. „Nagyon sok poénunk már az előzetes rostán kihullik – mondta. – Ráadásul nem csupán az ORTT szempontjainak kell megfelelnünk, az általunk parodizált előadók érzékenységével is muszáj számolni.” Sipos szerint vérmérséklettől függ, hogy ki mi tart „meredek” dumának.

Gálvölgyi János show-műsora miatt is többen megsértődtek. „Borzasztó nehéz kitalálni, hogy ki miért fog megharagudni – jelentette ki. – Az egyik műsorban például egy kopasz figurát alakítottam, mire valaki kikérte magának, hogy miért bántom a tar fejűeket. Reklamált már megyéspüspök is, aki valamilyen rejtélyes okból a Whoopy Goldberg apácashow-ját parodizáló jelenetben saját magát vélte fölfedezni.” Gálvölgyinek, illetve műsorának viszont még nem kellett fizetnie, bár egy-két rádiókabarés jelenet miatt már neki is szólt az ORTT. „A tapasztalatom az, hogy nem is azok háborodnak fel, akiket az adott műsor érint, hanem általában mások teszik ezt meg helyettük – mondta a színész. – Egyszer egy reggeli televíziós műsorban találkoztam is egy emberrel, aki önszorgalomból hivatásos feljelentő. Ül a rádió és a televízió előtt, és buzgón figyel, hogy mikor hangzik el olyasmi, amiből feljelentést lehet írni.”

Szabados Tímea, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa úgy véli: minél több időt töltünk a képernyő előtt, illetve rádióhallgatással, annál nagyobb a közszereplők felelőssége. „Néha magam is megdöbbenek, hogy egyesek milyen stílusban beszélnek – mondta. – Sokan elfelejtik, hogy ami még elmegy egy baráti társaságban, az a nyilvánosság előtt már vállalhatatlan. Egyáltalán nem baj, ha erre időnként figyelmeztetik őket.”

A tiltott szavak listája Szabados Tímea szerint rossz ötlet. Mint mondta, a magyar nyelv gazdagságának köszönhetően obszcén szavak nélkül is könnyen meg lehet sérteni bárkit. „A probléma nem a szabályozásban, hanem a szankcionálás területén van – jelentette ki. – A pénzbüntetés ugyanis korántsem arra ösztönzi a közszereplőket, hogy legközelebb jobban figyeljenek. Sőt: a bírság valósággal feldühíti őket. Ha valamin, hát ezen kellene valahogy változtatni.”

Szankciók csak szakmai alapon

Boros Lajos szerint az ORTT-ben megfoghatatlan szabályokra hivatkoznak, ezért „még a virtuális szájkosár mérete is állandóan változik. Elhisszük, hogy kell a pénz, de ne így hajtsák be”. Vékony Éva, az Országos Rádió és Televízió Testület szóvivője elmondta: folyamatosan figyelik az adásba szerkesztett műsorokat, és ha megsértik a médiatörvényt, a testület szankcionálja a műsorszolgáltatót. „Az ORTT a döntéseit minden esetben szakmai alapon, az elhangzott szöveg egészét vizsgálva, részletes indoklással hozza meg – jelentette ki. – A szankciók célja pedig az, hogy a műsorszolgáltatókat jogkövető magatartásra bírjuk. Korábban az úgynevezett délutáni beszélgetős műsorok kapcsán is voltak hasonló kifogásaink, akkor a műsorszolgáltató változtatott a gyakorlatán.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!