Hírek

2007.06.30. 17:34

Apple-mobil ingyenreklámmal

BAMA

A Csillagok háborúja bemutatójának idején tapasztalthoz hasonló jelenetek zajlottak le az amerikai nagyvárosok terein az elmúlt héten: kígyózó sorok várták azt, hogy helyi idő szerint pénteken az áruházak polcaira kerüljön az Apple mobiltelefonja, az iPhone. A kaliforniai cég, amely a hat éve piacra dobott, azóta kultikus kütyünek számító zene- és videolejátszójával, az iPoddal újra a legnépszerűbb hardvergyártók közé emelkedett, elégedetten szemlélhette a sorokat. A legfanatikusabb rajongó már három nappal korábban megjelent egy manhattani Apple-bolt előtt, később több százan követték – a több hónapos felhajtás után tökéletes ingyenreklámot biztosítva.

A telefon nem olcsó mulatság: négy és nyolc gigás változata ötszáz, illetve hatszáz dollárba (91 ezer, 110 ezer forintba) kerül, ám ez nem listaár: a vevőknek kétéves hűségszerződést kell aláírni, vállalva a 60-100 dolláros (11-18 ezer forintos) díjcsomagok valamelyikét.

Kérdés, meg tudja-e ismételni az iPod sikerét a telefon, amely a lejátszón kívül kamerát, wifis internetes böngészőt is tartalmaz – mindezt gombok nélkül, egy hatalmas érintőképernyővel. Igaz, ha csak a mániákus iPod-tulajdonosok hajlandóak pénzt áldozni a telefonért, az Apple már megtalálhatja a számítását. A zenelejátszóból májusig százmillió darabot adtak el világszerte, az európai boltokban a tervek szerint az év végén megjelenő telefonból jövő évig tízmillió darabot akarnak értékesíteni. Ez a mennyiség a világpiac egy százaléka.

A sikerhez azonban szakértők szerint komolyabb fejlesztésekre van szükség: például rádióra, bővíthető memóriára, GPS-vevőre – ezek egyike sem megy már csodaszámba a legújabb mobiloknál. Az sem mellékes, hogy az iPhone még nem támogatja a 3G-s mobiltechnológiát, így hiába a viszonylag nagy, érintőképernyős internetes kép, ha a letöltés nem elég gyors.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!