Hírek

2007.09.01. 17:43

Lázas jogalkotói munka a szélsőségesek ellen

Az MSZP a párizsi békeszerződés egyik pontjával egészítené ki a gyülekezési törvényt, mely megtiltja a fasiszta jellegű szervezetek megalakulását.

BAMA

A Magyar Gárda ügyével kapcsolatban újabb jogszabály-módosításokat kezdeményez a kormányoldal. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken még a polgári törvénykönyv módosításának kezdeményezését jelentette be a vallási, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó, illetve a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő személyek védelmében. Tegnap az egyesülési jogról szóló törvény módosítását javasolta Szabó Zoltán és Török Zsolt, szocialista képviselők. A kormánypárti képviselők a párizsi békeszerződés azon pontjával javasolják kiegészíteni a kétharmados egyesülési törvényt, amely megtiltja a nép demokratikus jogait elvonó, fasiszta, katonai jellegű szervezetek megalakulását. Azt is javasolják, hogy a bírónak legyen mérlegelési joga, vagyis tagadhassa meg a szervezetek bejegyzését akkor, ha fennáll a veszélye, hogy a létrejövő szervezet mások jogainak és szabadságának sérelmét okozná.

A bejegyzést akkor is meg lehetne tagadni, ha a benyújtott alapító okmány, alapszabály, választott jelszó és szimbólum ismeretében a bíró okkal következtet arra, hogy a szervezet létrejötte a párizsi békeszerződés negyedik cikkét sértené.
Az igazságügyi tárca miniszterelnök számára készített javaslatot, mely az uszító tartalmú internetes anyagok íróját, szerkesztőjét bíróság elé lehessen állítani Magyarországon, ha innen töltötték fel az anyagot. Az uszító hangvételű tartalom eltávolítására ugyanis nincs lehetőség a külföldi szerverről működő kurucinfo hírportál esetében.

Navracsics Tibor a Fidesz választmányi ülésén bírálta a miniszterelnököt a Magyar Gárda kapcsán tartott ötpárti sajtótájékoztatón elhangzottak miatt. A frakcióvezető szerint az SZDSZ is elállt Gyurcsány mellől, amikor Eörsi Mátyás kijelentett, hogy Magyarországon nincs fasiszta veszély. Navracsicsnak meggyőződése, hogy az MSZP becsületes, józan tagsága sem tudja követni a miniszterelnököt ebben az ámokfutásban.

A kormányszóvivő szerint Navracsics nyilatkozatából az tűnik ki, hogy a Fidesz nem tud mit kezdeni a  ténnyel, hogy a kormányfő pénteken számos példán keresztül bizonyította a fasizmus veszélyét Magyarországon. Az a párt, amelyik saját politikai céljai érdekében a  szélsőségeket erősíti meg, az a demokráciát gyengíti, már pedig a Fidesz magatartása, nyilatkozatai ezt mutatják – mondta Budai Bernadett.

Antifasiszta tüntetés a Magyar Gárda ellen „Az ilyen gyűlöletkeltő, támadó és félelemkeltő jelenségektől el kell határolódni; szomorúnak tartom azt, hogy ez egyértelműen nem történt meg a konzervatív jobboldal részéről, pedig nagyon fontos lenne” – hangoztatta tegnap a Magyar Gárda kapcsán Hegyi Gyula, az MSZP Európa parlamenti képviselője a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének szombati demonstrációján a Magyar Gárda és a fasizmus ellen, melyen pár tucatnyian vettek részt.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!