Hírek

2007.09.09. 18:38

Megyénként figyelik a Fideszt

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök a tapolcai frakcióülésen meghallgatta a szocialista panaszáradatot, majd Fidesz-figyelő hálózat létrehozására adott utasítást.

Vég Márton

A tennivalókról, az aktuális politikai ügyekről, a parlament őszi ülésszakáról és a képviselőcsoport munkaszervezéséről egyeztetett a szombaton befejeződött tapolcai frakcióülésén az MSZP, komolyabb konfliktus és éles vita nélkül. Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök pénteki, nem nyilvános vitaindítójában a későbbi tájékoztatás szerint arról beszélt a képviselőknek, hogy új rendre van szükség, a közös normákat be kell tartani és meg kell teremteni a polgári felelősség kultuszát.
 
Ugyanakkor lapunk úgy tudja, hogy Gyurcsány meghallgatva a szocialista panaszáradatot, végül négy, az előbbieknél sokkal konkrétabb feladatkört is meghatározott. Így a párt megyei elnökeinek négy témafelelős segítségével fel kell dolgozniuk a régióban történő szélsőjobboldali megnyilvánulásokat, de választ kell adniuk a megyét érintő egészségügyi és pénzügyi – mely cégek nyernek el önkormányzati megrendeléseket – kérdésekre is. Valamint talán a legfontosabb: listát kell készíteniük az önkormányzati szinten történő „fideszes politikai tisztogatásokról” is. „Ebben nincs semmi különös, a Fidesz is ugyanígy szerzett információkat 2002 és 2006 között. Ha elkészül a lajstrom, akkor adott esetben majd érvelni lehet vele a tisztogatásokról szóló vitákban” – mondta lapunknak Wiener György, MSZP-s képviselő.
 A szocialista frakció arról is döntött, hogy a következő félévtől a parlamenti munkarend megváltoztatását javasolják. E szerint hétfőn a jövőben nem ülésezne a Tisztelt Ház, a plenáris munka keddenként kezdődne és szükség szerint szerdáig, csütörtökig, vagy akár péntekig ülésezne a ház. „Ebben az esetben jóval több ideje lenne a frakcióknak és egy munkacsoportnak arra, hogy hétfőnként ülésezzen” – fogalmazott Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője azt is bejelentette, hogy a jövőben minden egyes törvénynek egyszemélyi felelőse lesz.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc a szocialisták tapolcai válságtanácskozásán hatalma megtartása érdekében elkeseredett kísérletet tett, hogy magyarázza kormánya és az MSZP bizonyítványát. „A koalíciós pártok az egyre mélyülő válság közepette nem csinálnak semmit, csak huzakodnak azon, hogy ki tegye rá a kezét mindannyiunk egészségügyi befizetéseire. Barátoknak, korábbi üzlettársaknak juttatnak zsíros állami megrendeléseket, felesleges kifizetéseket” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.
Ugyanakkor a miniszterelnök szombaton a Fiatal Baloldal nyárzáró tatai táborában arról beszélt, hogy a Fidesz cserbenhagyta a polgári Magyarország eszményét. Mint mondta, a magyar baloldal, a liberálisok és a magyar jobboldal kisebbik pártja, az MDF az, amely a polgárosodás és a modernizáció történelmi ügyének összekapcsolásából építi politikáját. „A Fidesz ezt elhajította, mert rájött, hogy ez problémás, nehéz politika. E program helyett jött az álmegoldások sorozata, a nagyon sokszor üres, máshol hiteles nemzetieskedés, populizmus, a radikalizmus felé való nyitás, cserbenhagyása mindannak, ami a polgári Magyarország eszményét jelenti” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Az államfő beszédével indul az őszi szezon

Sólyom László köztársasági elnök napirend előtti felszólalásával kezdődik hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is beszédet mond. Hétfőn döntenek a honatyák állami vagyonról és a települési önkormányzatok kistérségi társulásáról szóló előterjesztésről. A határozathozatalokat követően a képviselők megvitatják az MSZP, illetve a KDNP által kezdeményezett, a Gripen-szerződéseket vizsgáló bizottságok felállításáról szóló országgyűlési határozati javaslatokat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!