Hírek

2008.01.15. 06:14

Milyen egy szabályos meghatalmazás?

Olvasónk meghatalmazást írna, ezért érdekelné, hogy milyen egy szabályosan elkészített meghatalmazás. Mozgásában korlátozva van, és szüksége lenne gyermekének segítségére, a hivatalos ügyeinek az intézésében.

Vizer Helga

A meghatalmazás egy hivatalos dokumentum, ezért megvannak a maga alaki és formai követelményei. Elsősorban mindenképpen tartalmaznia kell, hogy ki adja kinek és milyen cselekvésre – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodájának munkatársai. A meghatalmazó és a meghatalmazott neve mellett fel kell tüntetni mindkettőjük születési adatait. A születés helyét, évét, hónapját és napját is. Továbbá a pontos lakcímet, elérhetőségeket.

A lényeg az, hogy az írásban szereplő adatok alapján a személyeket azonosítani lehessen. A fentiek ehhez már elegendőek, de a meghatalmazást írók a személyi igazolványuk számát is feltüntethetik. A személyi szám azonban már olyan személyes adat, amelyet nem követelhetnek meg. Általában elégnek kell lennie két adatnak, amelynek alapján a személyeket meg lehet találni. Ahhoz, hogy a dokumentum érvényes legyen, a meghatalmazón kívül két tanúnak is alá kell írnia. Nevük mellett nekik szintén szerepelni kell a pontos lakcímnek.

Az olvasó még kérdezi: szerepeltetni kell-e, hogy például a lakógyűlésen való szavazáskor a meghatalmazott kire adja le a voksát. A jogász szerint nem szükséges. A dokumentummal ugyanis egy bizonyos cselekvésre adunk meghatalmazást. Az ismertetett módon kell eljárni, ha a különböző szolgáltatóknál való intézkedésre kérünk meg valakit. Ha ügyvédnek adunk meghatalmazást, hasonlóan kell eljárni. Állandó meghatalmazást is adhatunk. Például adóhivatali ügyek intézésére vagy postai küldemények átvételére. Ezt a dokumentumot nyilvántartásban veszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!