Hírek

2008.02.24. 12:18

Általános kurd felkelésre szólít fel a PKK

A török hatóságok elleni felkelésre és harcra szólította fel vasárnap a török városokban élő nemzettársait egy kurd lázadóvezér.

BAMA

"Ha el akarnak pusztítani bennünket, fiataljainknak lakhatatlanná kell tenniük a (török) városokat - hangsúlyozta Bahoz Erdal, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik parancsnoka. - A nagyvárosokban a kurd fiataloknak választ kell adniuk a hadműveletekre. Kurdisztán gerillái nem csak hét- vagy tízezren vannak, a számuk százezrekben mérhető. Ott vannak mindenütt (...) minden török városban."

Erdal az észak-iraki török offenzíva támogatásával vádolta az Egyesült Államokat és Dzsalal Talabani (kurd származású) iraki államfőt. "Az Egyesült Államok nemcsak támogatja a hadműveleteket, hanem részt is vesz bennük - mondta a parancsnok a PKK nyilatkozatait gyakran közlő Firat hírügynökségnek. - Amerikai felderítő gépek repülnek át a térség fölött, azonnal tájékoztatják a török hadsereget erőink pozícióiról, s a török gépek azután bombázzák az övezetet."

"Véleményünk szerint Dzsalal Talabani magatartása ebben az offenzívában igen veszélyes. Vannak olyan értesüléseink, amelyek szerint még arra is felszólította a török hadsereget, hogy menjenek fel a Kandil-hegységbe" - folytatta Erdal, arra az iráni-török határhoz közeli masszívumra utalva, ahol a PKK főhadiszállása van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!