Hírek

2008.02.25. 08:14

Castro helyett Castro

A kubai nemzetgyűlés elnöke hivatalosan is bejelentette vasárnap este, hogy a 76 éves Raúl Castro Ruzt választotta meg a parlament az államtanács elnökévé, azaz államfővé öt évre.

BAMA

Az államfővé választott Raúl Castro irányítja a kormányt, és ő lett a hadsereg főparancsnoka is. Első elnökhelyettessé, vagyis az államfő helyettesévé a szintén a régi gárdához tartozó kommunista ideológust, a 77 éves José Ramón Machado Venturát választották meg. Alarcón ezen kívül parlamenti elnök is maradt. Carlos Lage, a kormány titkára, akit sokan az első alelnöki tisztség várományosának tekintettek, a többi öt alelnök egyike lett.

Vasárnap este óta l hivatalosan is ő lett Fidel Castro utóda, aki csaknem fél évszázadon át irányította országát. Fidel betegsége miatt 2006 derekán ruházta át ideiglenesen fivérére az állam- és kormányfői hatalmat. Raúl Castrót a kis lépésekben végrehajtott, kínai vagy vietnami stílusú, de azoknál korlátozottabb gazdasági reformok hívének tartják, aki azonban a hadseregre és a kommunista pártra támaszkodva képes keményen kézben tartani a politikai hatalmat.

A párt politikai bizottságában öt aktív tábornok, a kormányban pedig négy ül. A megfigyelők többsége szerint politikai fordulat nem várható, de sokan számítanak gazdasági reformokra. Raúl reformokat emleget, és Kuba problémáinak nyílt megvitatását sürgeti. Az új vezető hangsúlyozta, hogy továbbra is bátyja marad a főparancsnok, még, ha nem is marad elnök, és javasolta, hogy minden fontos állami kérdésben konzultáljanak vele, amit a jelen lévő képviselők közfelkiáltással elfogadtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!