Hírek

2008.02.24. 08:38

Castro helyett Castro?

Az új összetételű kubai parlament vasárnap választja meg az új államfőt, aki az egybehangzó vélemények szerint Raúl Castro lesz

BAMA

Az új összetételű kubai parlament vasárnap választja meg az új államfőt, aki az egybehangzó vélemények szerint Raúl Castro (76) lesz, az állam vezetéséről lemondó Fidel Castro eddigi elnök helyett.

A januárban megválasztott nemzetgyűlés 31 tagú végrehajtó testületet - államtanácsot - választ. E tanács elnöke az államfő, akinek egy első helyettese és öt helyettese van.

Az elnöki poszt Raúl Castróra, a világ legrégebben funkcióban lévő védelmi miniszterére vár, aki a gyakorlatban már 19 hónapja irányítja Kubát, mint ideiglenes államfő és kormányfő. A kis lépésekben végrehajtott, kínai vagy vietnami stílusú, de azoknál korlátozottabb gazdasági reformok hívének tartják, aki azonban a hadseregre és a kommunista pártra támaszkodva képes keményen kézben tartani a politikai hatalmat. A párt politikai bizottságában öt aktív tábornok, a kormányban pedig négy ül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!