Hírek

2008.03.18. 17:30

Veres kontra Hír Tv

Nem hiszem, hogy nagyon viccesnek kellene tartani azt a „meccselést”, amely Veres János pénzügyminiszter és a Hír Tv között zajlik. Én legalábbis nem nevetem magam halálra akkor, amikor azt látom, hogy politikusok és sajtómunkások súlyos szereptévesztésben vannak.

Stanga István

Engem leginkább két hülyegyerek homokozóbeli viaskodására emlékeztet az a meccselés, amely Veres János és a Hír Tv között zajlik. A már jó ideje tartó csatározás most azzal a – videón is megörökített – jelenettel vett újabb fordulatot, amelynek során azt láthatjuk, hogy a pénzügyminiszter az őt a Kabai-ügy új epizódjáról faggató riportert vállal nekitolja a kameraállványnak, majd az újságíró azon feltételezésére, hogy tudniillik ez biztosan nem volt véletlen, valami olyasmit mond, hogy ne vele, hanem mással szórakozzanak. Hogy Veres mozdulata szándékos volt-e, avagy sem, annak eldöntésére nem vállalkozom, tény azonban, hogy a Hír Tv ragaszkodik ahhoz a verzióhoz, miszerint a tárcavazető „fellökte a jelenleg börtönbüntetését töltő üzlettársáról érdeklődő riportert”, míg a PM közleménye arra hivatkozik, hogy „a Hír Tv riportere teremt provokatív helyzetet”. Az eset egyébiránt szóba került Veres mai sajtótájékoztatóján is, amelyen a tévé munkatársai bukósisakban és „sajtó” feliratú láthatósági mellényben jelentek meg (gondolom, így akartak tiltakozni Veres – általuk sérelmezett – viselkedése ellen), és ahol a szocialista politikus egyrészt elmondta, mennyire elege van a vele és a családjával való szórakozásból, másrészt kérte a csatorna riportereitől, hogy ezentúl ötméteres távolságon belül ne közelítsék meg őt.

No, már most, az ostobaságig elfogultnak kell lenni ahhoz, hogy valaki kizárólag az egyik vagy a másik félnek adjon igazat, ugyanis az infantilizmus mindkét oldalon jócskán tetten érhető. Egyfelől nem lehet nem észrevenni, hogy a Hír Tv valóban előszeretettel – szinte minden eszközt bevetve – „vadászik” Veresre (lásd a leleplezőnek szánt, ám elég szerencsétlenül elsült „szavazatvásárlási” anyagot), másfelől viszont a világ egyetlen politikusa sem engedheti meg magának, hogy akár csak egy pillanatra is elveszítse a fejét a médiával való találkozáskor, vagy hogy olyan hülyeségeket beszéljen, mint ez az ötméteres távolságtartás. (Gondoljunk csak bele, mit kapott volna a sajtótól mondjuk Bill Clinton, vagy Nicolas Sarkozy, ha olyasmivel hozakodnak elő, mint Veres, holott őket nem az egykori üzlettársaikról kérdezték, hanem a nőügyeikről.) És persze, normális viszonyok között olyan sem fordulhatna elő, hogy valamely médium egy hivatalos sajtótájékoztatón ilyen-olyan göncökben bohóckodjon, amiként az se, hogy emiatt megpróbálják őket eltávolítani.

Egyébként pedig az a meggyőződésem, hogy a „Veres kontra Hír Tv” sztori közel sem olyan vicces (magam legalábbis nem tartom annak), mint amilyennek első látásra tűnhet. Ott ugyanis, ahol politikusok és sajtómunkások ennyire súlyos szereptévesztésben vannak, sokkal nagyobb a baj, semmint azt esetleg gondolnánk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!